Sense Categoria

Estirar del carro o posar pedres al camí

LleidaDiari
  • agost 3, 2015
  • 4 min read
Estirar del carro o posar pedres al camí

Estirar del carro o posar pedres al camí| Núria Marín

 

El passat 31 de juliol es va presentar al Ple de l’Ajuntament de Lleida una moció d’adhesió a l’AMI (Associació de Municipis per la Independència), però el PSC, al costat dels seus socis de cartipàs, C's i PP, va evitar que pogués tirar endavant.
 
A la majoria de comarques de Lleida -o hauríem de dir Lérida?- al voltant del 80% dels municipis s'han adherit a aquesta associació. D’aquests n’hi ha de petits, mitjans i grans, però el més gran, el que oneja la bandera de capitalitat de la Terra Ferma, va rebutjar l'adhesió al més pur estil repressor, fent retirar les banderes estelades del saló de plens. Poca fermesa i arrelament a la terra es va demostrar.
 
Quan la ciutadania de forma majoritària, que no vol dir total, s’expressa en una direcció i aquells qui la representen no se n’adonen o no volen adonar-se’n, o se n’adonen però miren cap una altra banda, alguna cosa no encaixa.
 
La posició del grup socialista és, com a mínim, incompressible. El grup Ciudadanos és manifestament unionista i defensa la permanència dins aquest Estat que no ens deixa expressar lliurement, que posa multes quan la ciutadania xiula com a mostra de rebuig precisament a aquesta manca de llibertat… Ciudadanos ho porta al seu programa i és coherent en la defensa d'aquest, però, i l’altre partit de govern a la Paeria?
 
Ara em ve a la memòria quan el senyor Àngel Ros, alcalde de Lleida, va deixar
l’escó al Parlament esgrimint el seu catalanisme “enfrontat” a les posicions més espanyolistes de la direcció del seu partit -utilitzo la paraula espanyolista per analogia a catalanista, que és la paraula que utilitza el senyor Ros per definir-se-. És a dir, el grup del PSC a Lleida es manifesta catalanista, però fa retirar les estelades del saló de plens i vota en contra de l’adhesió a l’AMI, per no parlar del tracte a la llengua catalana.
 
A aquesta alçada de la pel·lícula no crec que puguin continuar esgrimint el seu catalanisme perquè ha quedat anacrònic. El seu catalanisme es troba encara ancorat a la transició, època en la qual molts socialistes somiaven en una federació d’estats……Avui aquesta posició política, i perdonin la franquesa regidors del PSC, és donar-se de cops contra una paret. No només per l’actitud del partit a govern, el PP, sinó per la trajectòria dels governs del PSOE a l’Estat. O no recorden allò de …”apoyaré el Estatuto….” del senyor Zapatero? Per sort una part d’aquest socialisme se n’ha adonat i ha abandonat aquest somni, somni més difícil d’aconseguir que la independència. Per realitzar el seu somni necessiten que l’Estat espanyol s’hi avingui, i això s’ha demostrat impossible. Per esdevenir un estat independent només ens necessitem a nosaltres mateixos.
 
El catalanisme polític ha evolucionat a posicions independentistes i negar aquest procés és viure d’esquenes a la realitat. Els representants polítics no podem viure d’esquenes a la realitat ni inhibir-nos-en.
 
Estem vivint moments històrics. Sí, repeteixo: històrics. Diria que estem en un moment històric cabdal pel futur de la nostra gent, dels catalans, dels lleidatans, i els representants polítics hem d’estar a l’atura de les circumstàncies, ja no podem amagar-nos, no podem dubtar, hem de decidir quin futur defensem pels nostres fills i néts.
 
La independència és això, les properes eleccions van d’això, no hi ha espai per a l’ambigüitat: volem un estat independent o no. Les forces polítiques que vam presentar la moció de suport a l’AMI a l’Ajuntament de Lleida ho vam fer convençuts de la importància d’aquest gest per situar la Paeria al costat de la seva gent, amb el poble i amb els pobles que ja s’hi han adherit.
 
En un situació com aquesta pots estirar del carro o posar pedres al camí. En aquest Ple va quedar clar si més no qui estira del carro. 
 
Núria Marín, regidora d'ERC-Avancem a la Paeria

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *