Bones notícies: L’estat finançarà nous medicaments per tractat el càncer de mama

La Comissió Interministerial de Preu dels Medicaments (CIPM) ha acordat que el Sistema estatal de salut finançiï dos medicaments contra el càncer de mama amb metàstasi. Es tracta d’Enhertu i Trodelvy. S’estima que unes 2.000 dones es beneficiaran cada any dels tractaments amb aquests dos fàrmacs.

 

El primer d’ells, Enherty, està indicat per al càncer de mama HER2-positiu no ressecable o metastàsic que han rebut una o més pautes dirigides a HER2. Trodelvy, està indicat per al tractament de pacients amb càncer de mama triple negatiu irressecable o metastàsic que hagi rebut dos o més tractaments sistèmics previs, inclòs com a mínim un per a la malaltia avançada.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

D’altra banda, les activacions del Codi Ictus de Catalunya han crescut un 32% els últims 3 anys: s’ha passat de les 6.324 activacions el 2018 a les 8.398 el 2021, segons dades Departament de Salut. El Codi Ictus és un protocol d’actuació urgent amb el SEM i el telèfon 112 que permet que cada any s’incrementi el nombre de persones tractades amb celeritat en la fase aguda d’aquesta malaltia, que es produeix per una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, produïda pel taponament o trencament d’una artèria. Actuar de pressa és essencial per evitar la progressió del dany cerebral i les seves seqüeles. Implica adreçar el pacient a l’hospital més adequat i fer una trucada d’avís al centre hospitalari perquè estigui preparat per rebre’l.

 

Any rere any, el nombre d’activacions ha crescut. Així, el 2018 es va activar en 6.324 ocasions; el 2019, en 6.876; el 2020, en 7.619, i el 2021 es va activar en 8.398 ocasions. Per regions sanitàries, l’any 2021 es van activar 2.673 codis a Barcelona ciutat; 1.554 a Metro Sud; 889 a Metro Nord; 766 al Vallès Occidental i Oriental; 458 a la Catalunya Central; 692 a la Regió Sanitària de Girona; 703 al Camp de Tarragona; 453 a Lleida-Pirineu i, finalment, 210 a les Terres de l’Ebre.

 

La mitjana de temps d’atenció al pacient és d’una hora i mitja. Actualment, 29 hospitals repartits per tot el país formen part de la xarxa d’atenció a l’ictus, 15 d’aquests connectats a una xarxa de telemedicina (teleictus) que permet una avaluació per un neuròleg expert a distància les 24 hores del dia.

El Codi s’activa quan el SEM rep l’avís que una persona ha patit un ictus i s’envia una ambulància al lloc dels fets. Els professionals del SEM fan servir l’escala RACE, una escala clínica per quantificar la gravetat de l’ictus que es va idear i validar per investigadors catalans l’any 2014 i que també es fa servir a altres països, i que aporta una informació molt rellevant per als professionals de l’hospital on es trasllada al pacient. Coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus, el 29 d’octubre, el Departament de Salut fa una crida a la població a trucar ràpidament el telèfon 112 en cas de trobar-se davant d’un possible ictus.

A Catalunya, més de 13.000 persones ingressen cada any per un ictus. L’any 2019 va ser la segona causa de mort en dones (1.927 morts per ictus) i la tercera en homes (1.528 morts per ictus). Tot i que és una malaltia amb major incidència en les persones grans, cada any més de 500 persones menors de 40 anys i gairebé 1.000 persones d’entre 40 i 50 anys tenen un ictus a Catalunya, i és la malaltia neurològica amb major impacte en aquesta franja d’edat. Tot i que és poc freqüent, també hi ha ictus en nens, uns 40 per any a Catalunya.

 

La mortalitat per ictus s’ha reduït en els últims anys, a la vegada que augmenta la possibilitat de recuperació. Gràcies als tractaments actuals i a l’actuació ràpida en els primers minuts o hores, actualment el 50% de les persones que pateixen un ictus poden tornar a fer les activitats habituals per fer una vida independent i satisfactòria al cap de 3 mesos; el 35% dels pacients tenen seqüeles físiques o cognitives limitants, i la mortalitat se situa en el 15% dels casos.