Enxampat un jove acusat d’una trentena d’estafes bancàries, més de la meitat a Lleida

Els Mossos han detingut un jove de 20 anys acusat d’una trentena d’estafes bancàries amb el mètode Smishing, és a dir, enviar missatges al mòbil per aconseguir dades bancàries confidencials. La detenció es va produir el passat dimecres a Viladecans, al Baix Llobregat, i les víctimes són del Segrià, Berguedà, Bages, Baix Llobregat, Garraf i Vallès Occidental. 

Segons la investigació dels Mossos, després d’accedir a dades bancàries, el detingut anava a diferents caixers automàtics del Baix Llobregat i treia diners en efectiu. El valor estafat puja a gairebé 15.000 euros. El detingut va passar divendres a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Gavà.

Al detingut se l’acusa d’una trenta d’estafes comeses des del 12 de desembre de l’any passat amb víctimes a diferents comarques catalanes. Concretament, 16 a Lleida, 6 a Berga, i altres a Manresa, Hospitalet de Llobregat, Barberà del Vallès, Sabadell, Rubí, Igualada i Sitges.

La investigació continua oberta i no es descarta que el detingut estigui implicat en altres fets similars i que hi hagi més persones implicades.

L’Smishing és una variant del Phishing que utilitza tècniques d’enginyeria social i missatges de text, tipus SMS, dirigits a usuaris de telefonia mòbil. Amb l’aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, intenten aconseguir dades confidencials de l’usuari, que posteriorment utilitzen per cometre les estafes.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquests SMS inclouen un enllaç que en ser clicat porta a pàgines web il·lícites. D’aquesta manera, l’usuari introdueix la informació sol·licitada, usuari i contrasenya de la seva banca electrònica. Tota aquesta informació va a parar a mans dels ciberdelinqüents que l’aprofiten per realitzar compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics.

Per prevenir aquests tipus d’estafes, els Mossos recomanen no obrir missatges SMS d’usuaris desconeguts o que no s’hagin sol·licitat; precaució amb els enllaços SMS i la descarrega de fitxers adjunts de correus, encara que siguin de contactes coneguts; en cap cas emplenar formularis sospitosos que demanin la introducció d’informació confidencial, com dades personals o números de compte ni de targetes bancàries; i verificar que el nostre sistema operatiu i l’antivirus que utilitzem estiguin actualitzats i actius.