Caixabank guanya 533 milions el primer trimestre d’aquest 2019

Jordi Gual, president de Caixabank, i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de Caixabank

Jordi Gual, president de Caixabank, i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de Caixabank | Caixabank

 

El Grup Caixabank va obtenir un benefici net atribuït de 533 milions d'euros en el primer trimestre de 2019, un 24,3% menys que el mateix període de 2018, any en què es van notar la presència d'extraordinaris. Descomptat aquest efecte, el resultat trimestral hagués crescut un 4,3%. Segons ha informat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el descens del resultat es deu essencialment a la reducció dels resultats d'entitats valorades pel mètode de la participació, com a conseqüència de la no atribució dels resultats de Repsol després de l'acord de venda (63 milions) i de BFA després de la reestimació de la influència significativa i reclassificació comptable (76 milions).

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

També afecta als resultats extraordinaris menors per actius i passius financers i uns altres el 2019, principalment, per la revaloració de la participació de BPI a Viacer el 2018 (54 milions). Sense tenir en compte aquests impactes extraordinaris de 193 milions, el benefici s'hagués incrementat un 4,3% –resultat net atribuït ajustat de 511 milions en el primer trimestre de 2018–.

 

 

Creixement continuat, malgrat l'increment de despeses del grup

El resultat del banc, que presideix Jordi Gual, es deu al creixement dels ingressos core del negoci, que aconsegueixen els 2.027 milions (+0,9%), causats per un augment del marge d'interessos del 2,9%, fins als 1.237 milions, això tot i el descens de les comissions del 2,2%, fins als 612 milions. Els recursos de clients creixen en 10.981 milions, fins als 369.463 milions, un 3,1% més al tancament del primer trimestre, per la bona evolució de l'activitat comercial i la recuperació dels mercats.

 

Les despeses d'administració i amortització recurrents creixen un 4,7% a causa de majors despeses per l'acceleració del pla de transformació de la xarxa –oficines Store, InTouch–, una major inversió en tecnologia i en noves iniciatives comercials i nous requeriments normatius, a més del registre de 7 milions corresponent a l'IBI d'immobles d'ús propi.

 

Sobre la morositat, la ràtio del grup es redueix fins al 4,6% (-13 punts bàsics en el trimestre), mentre que els saldos dubtosos descendeixen 212 milions després de la gestió activa de la morositat, i se situen en 10.983 milions (-2.712 milions d'euros en els dotze últims mesos; la ràtio de cobertura es manté estable en el trimestre en el 54%). Les dotacions i pèrdues per baixa d'actius es mantenen en nivells molt reduïts: 187 milions (-1,8%); la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) del Grup CaixaBank se situa 31 de març de 2019 en l'11,6%.

 

 

Caixabank consolida la seva posició durant el 2019

Possible caiguda dels sistemes de CaixaBank. | Imatge de: Cedida.

 

Els clients digitals en reforcen el lideratge comercial

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, destaca que ha seguit reforçant el seu lideratge comercial en banca de particulars i en banca digital, amb una quota de penetració a Espanya del 29,3% i del 32%, respectivament. Segons ha detallat, compta amb una base de clients digitals a Espanya de 6,1 milions dels quals 5,4 milions són també clients de banca mòbil. Al seu torn, el banc incideix en serveis de valor afegit, com l'ús del reconeixement facial en els caixers, i de transformació, amb 377 oficines Store ja planificades al tancament del trimestre i el desplegament d'InTouch en tot el territori.

 

El sector redueix beneficis però també està més sanejat

En la mateixa línia, les informacions recents sobre el Banc Santander i el BBVA, els altres grans del sector a Espanya, han guanyat un 10% i un 9,8% menys respectivament. Les causes principals estan relacionades amb les seves participacions en els mercats exteriors, com les reestructuracions del primer al Regne Unit i Polònia o els sanejaments efectuats pel segon als Estats Units i Turquia. Després d'aquestes accions, que han suposat una reducció del benefici net per al conjunt del sector bancari espanyol, els grans bancs encaren amb més solvència l'any 2019.