Els espanyols llegeixen una mitjana de 10 llibres l’any. Entres dins de l’estadística?

Sant Jordi és una dels dies més importants a Catalunya. I és que més enllà de les tradicionals i boniques roses, el 23 d’abril també és el dia del llibre. En aquest sentit, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) els espanyols llegeixen de mitjana al voltant de deu llibres a l’any. Això no obstant, aquesta xifra pot variar depenent de diversos factors com l’edat, el nivell educatiu, els interessos personals i l’accés a la lectura. Per aquest motiu, és important fomentar l’hàbit de la lectura i promoure activitats que incentivin la població a gaudir dels llibres i la cultura escrita.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un sector amb tot a punt per a la diada

El president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, ha assegurat que el sector ho té tot a punt per celebrar la diada. Defugint centrar-se en els autors o llibres que es preveu que tinguin més sortida, ha reivindicat la festa com un dia de vendes heterogènies en què, sobretot, es venen llibres de fons. «Dels 3.000 o 4.000 títols diferents que vendrem avui, només entre el 5% i el 6% són mediàtics. Es venen llibres de tota mena i tothom pot trobar el seu, és el que ens fa forts com a llibreters», recorda. En una entrevista amb l’ACN, Del Arco ha explicat que la principal novetat a Barcelona és que la festa s’ha esponjat, aïllant zones que estaven molt saturades de passeig de Gràcia, i s’ha recuperat la Rambla com a espai amb parades.

Barcelona manté les àrees professionals delimitades i recupera la totalitat de l’emblemàtica Rambla. Després de la pandèmia i de l’atemptat terrorista de 2017, els organitzadors han garantit un nou model més esponjat amb parades de llibres, floristeries i entitats de barri fins al Centre d’Arts Santa Mònica. En total, a la capital catalana hi haurà 425 parades de roses i llibres i 3.356 metres d’oferta en zones professionals.

Del Arco ha explicat que no es parla d’un any de creixement en nombre de parades, sinó en extensió, en què també es porta el Sant Jordi a set districtes diferents. Alhora, ha recordat que la festa passa a tot Catalunya malgrat que el focus sovint se situa a la capital i reivindica celebrar-la transversalment a tot el país.

El Sant Jordi torna aquest any a una celebració entre setmana i encara la festa amb una única preocupació, el temps. El sector editorial espera repetir les xifres de l’any passat, amb 1,87 milions de llibres venuts i 24 milions d’euros facturats la setmana de la diada. La diada precedida per la polèmica, amb un copagament impulsat pel Gremi de Llibreters d’entre 100 i 480 euros per parada –en funció de la mida i de si s’és agremiat- a les zones professionals delimitades.