Atenció: L’església del Pallars que es troba en perill d’esfondrament

Uns vint alumnes del curs de mestratge en construcció tradicional del Projecte Greta i la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona, a més de voluntaris de l’associació Boscos de Ferro, han dut a terme aquest dissabte unes obres de consolidació i apuntalament de la coberta i la façana de l’església de Santa Maria de Besan (Pallars Sobirà).

 

L’actuació, dirigida per l’arquitecte Josep Bunyesc, ha contribuït a reduir el risc d’esfondrament que patia aquest temple d’origen romànic «amb la conseqüent gran pèrdua del llegat històric i cultural que hagués suposat», segons ha indicat Feliu Vinyals, de Boscos de Ferro, entitat que hi ha donat suport conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Bisbat d’Urgell i l’Ajuntament d’Alins.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’actuació ha estat d’urgència donat l’estat en què es trobava l’edifici a punt de col·lapsar. Destaca l’eliminació de l’entrada d’aigua a la coberta i l’apuntalament de la volta interior per evitar l’esfondrament.

 

La complicació més gran de l’obra ha estat transportat tots els materials fins a l’església de Besan donat que el poble es troba a 45 minuts a peu de la carretera principal i sense accés rodat. Aquest trasllat de materials es va fer amb helicòpter gràcies a la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Pel que fa als materials emprats s’ha procurat que tots fossin de la zona com les noves fustes que s’han utilitzat per a les bigues.

Vinyals ha explicat que des de l’Associació Boscos de Ferro van encarregar a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu un inventari de tots els elements de forja presents a les esglésies i ermites de la Vall Ferrera. Aquest document va dictaminar que l’església de Besan albergava dos peces força interessants: una reixa de forja a l’interior de l’edifici i una porta fortificada a la façana exterior amb gravats rellevants.

La voluntat de conservar, estudiar i divulgar aquests elements de forja ha portat a l’associació Boscos de Ferro a promoure la conservació de l’edifici que es trobava en molt mal estat. Vinyals ha insistit que aquesta ha estat una actuació d’urgència i que l’església necessita una obra més definitiva i ha fet una crida a tots els agents implicats per tirar-la endavant tan aviat com es pugui.