Comarques

Atenció: L’església del Pallars que es troba en perill d’esfondrament

Alumnes d'un curs de construcció tradicional i voluntaris de l'associació Boscos de Ferro, encarregats de l'actuació

Marta Romera
  • octubre 24, 2022
  • 3 min read
Atenció: L’església del Pallars que es troba en perill d’esfondrament

Uns vint alumnes del curs de mestratge en construcció tradicional del Projecte Greta i la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona, a més de voluntaris de l’associació Boscos de Ferro, han dut a terme aquest dissabte unes obres de consolidació i apuntalament de la coberta i la façana de l’església de Santa Maria de Besan (Pallars Sobirà).

 

L’actuació, dirigida per l’arquitecte Josep Bunyesc, ha contribuït a reduir el risc d’esfondrament que patia aquest temple d’origen romànic «amb la conseqüent gran pèrdua del llegat històric i cultural que hagués suposat», segons ha indicat Feliu Vinyals, de Boscos de Ferro, entitat que hi ha donat suport conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Bisbat d’Urgell i l’Ajuntament d’Alins.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’actuació ha estat d’urgència donat l’estat en què es trobava l’edifici a punt de col·lapsar. Destaca l’eliminació de l’entrada d’aigua a la coberta i l’apuntalament de la volta interior per evitar l’esfondrament.

 

La complicació més gran de l’obra ha estat transportat tots els materials fins a l’església de Besan donat que el poble es troba a 45 minuts a peu de la carretera principal i sense accés rodat. Aquest trasllat de materials es va fer amb helicòpter gràcies a la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Pel que fa als materials emprats s’ha procurat que tots fossin de la zona com les noves fustes que s’han utilitzat per a les bigues.

Vinyals ha explicat que des de l’Associació Boscos de Ferro van encarregar a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu un inventari de tots els elements de forja presents a les esglésies i ermites de la Vall Ferrera. Aquest document va dictaminar que l’església de Besan albergava dos peces força interessants: una reixa de forja a l’interior de l’edifici i una porta fortificada a la façana exterior amb gravats rellevants.

La voluntat de conservar, estudiar i divulgar aquests elements de forja ha portat a l’associació Boscos de Ferro a promoure la conservació de l’edifici que es trobava en molt mal estat. Vinyals ha insistit que aquesta ha estat una actuació d’urgència i que l’església necessita una obra més definitiva i ha fet una crida a tots els agents implicats per tirar-la endavant tan aviat com es pugui.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *