Sense Categoria

Escolarització fins als 18 anys? Un avanç social que ens genera alguns dubtes

LleidaDiari
  • octubre 28, 2015
  • 2 min read
Escolarització fins als 18 anys? Un avanç social que ens genera alguns dubtes

Escolarització fins als 18 anys? Un avanç social que ens genera alguns dubtes| Ramon Moreno

 

En aquest moment electoral van sorgint propostes dels diferents partits polítics referents, entre altres, al tema educatiu. D’entre elles, la que en aquests moments sobresurt és la del PSOE d’universalitzar l’ensenyament fins als 18 anys.
 
Pel nostre sindicat, la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT (FETE-UGT), aquesta proposta, que no és la primera vegada que se’n parla, suposaria un avanç social sempre que aporti beneficis als alumnes que actualment abandonen el nostre sistema educatiu, sense haver obtingut una titulació acadèmica.
 
La realitat que ens assenyalen les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya és que a les Terres de Lleida un 86,30% dels joves de 17 anys continuen escolaritzats (taxa d’escolarització), mentre que un 13,70% han sortit del sistema. Si el que es pretén es universalitzar l’ensenyament fins als 18 anys caldria oferir aprenentatges més pràctics i individualitzats, noves formes d’escolarització flexibles facilitant que es pugui combinar estudi i treball; amb l’objectiu de formar-los d’acord amb els seus interessos. La flexibilització de la Formació Professional, la inserció laboral, el fomentar l’educació per adults… podrien ajudar a satisfer aquesta demanda.
 
Si fem una ullada a països europeus del nostre entorn podrem veure com Alemanya, Bèlgica, Holanda, Polònia i Portugal ja escolaritzen els seus joves fins als 18 anys. Alemanya i Bèlgica amb dos anys d’escolarització a temps parcial.
 
Però aquesta proposta també ens planteja dubtes que, de manera responsable, no podem deixar de banda.
 
No és pot ampliar l’edat d’escolarització com a mitjà per reduir la taxa d’atur. Ens duria, al nostre entendre, al fracàs més absolut. També caldrà pensar en donar resposta a qüestions com: D’on sortirà el finançament per dur a terme aquesta proposta? S’endarrerirà la inserció laboral fins als 18 anys? S’ampliaran els concerts educatius? O es transformarà l’ensenyament post-obligatori, en obligatori?
 
Se’ns dubte ens cal obrir un espai de reflexió, diàleg i debat obert a la participació de tota la comunitat educativa. És prioritari delimitar les causes que porten als joves abandonar les aules, sense oblidar les implicacions socials, laborals i econòmiques d’aquesta proposta.
 
Ramon Moreno, secretari general de la FETE-UGT de les Terres de Lleida

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *