L’Escola Popular de Balàfia ofereix un espai d’educació i lleure gratuït

L'Escola Popular de Balàfia ofereix un espai d'educació i lleure gratuït a infants i adults del barri que ho necessitin.

 

La idea va néixer el febrer de 2020 però el projecte es va iniciar a l'octubre, quan, amb la PAH, van recuperar un local buit del barri propietat d'un fons voltor que ara els vol fer fora. Tenen llista d'espera i volen ampliar grups el curs que ve si s'hi sumen més acompanyants. Actualment en són uns 30 que, de manera altruista, donen servei a uns 140 usuaris.

 

El local de l'Escola Popular acull l'Escoleta, on infants d'entre 4 i 12 anys fan tallers, jocs i els deures, entre d'altres. A només uns carrers, a la biblioteca anarquista Maria Rius ofereixen classes de català i castellà per a adults i també d'àrab per a infants.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

L’Escola Popular de Balàfia ofereix un espai d’educació i lleure gratuït

L'Escola Popular de Balàfia ofereix un espai d'educació i lleure gratuït | LleidaDiari.cat

 

Una de les acompanyants de l'Escola Popular de Balàfia, Sara Gómez, explica que van decidir tirar endavant aquest projecte perquè es van adonar que a Lleida «faltaven serveis accessibles per a tothom, independentment dels diners que tinguis o de si tens papers o no», i que la seva voluntat és potenciar una xarxa entre els veïns del barri per col·laborar i cobrir diverses necessitats. Amb aquest objectiu van obrir l'Escola Popular de Balàfia que ofereix diverses activitats gratuïtes que han dividit en tres branques.

 

L'Escoleta, al local de Balàfia recuperat juntament amb la PAH

Per una banda hi ha l'Escoleta, al local de Balàfia recuperat juntament amb la PAH. Aquí s'hi ofereix lleure gratuït per a infants d'entre 4 i 12 anys, els dilluns i els dijous. En cada grup hi ha entre 15 i 20 nens i 5 o 6 monitors. «A tots els infants els agrada jugar i estar amb altres nens i nenes i també poden fer els deures i aprendre», explica Gómez.

 

El local té dos nivells. A dalt hi ha un espai de lectura i una taula on els infants poden fer els deures de manera autònoma o acompanyats per un voluntari. A baix hi ha l'espai que anomenen de la creativitat i de jocs. Aquí poden fer manualitats, puzles o jugar al ping-pong, entre d'altres.

 

«Cada infant arriba a una hora diferent, quan surt de l'escola, i quan hi som tots berenem fruita i després fem activitats com ara una gimcana o anar a jugar al parc», explica Gómez.

 

Classes de castellà i català a veïns del barri d'origen immigrant

Per altra banda, l'Escola Popular de Balàfia ofereix classes de castellà i català a veïns del barri d'origen immigrant. Una d'elles és la Rachida, que fa només dos anys i mig que és a Lleida i vol aprendre el castellà «per entendre la gent».

 

Assegura que les professores «ho fan molt bé» i que l'ajuden molt. Les classes es fan a només uns carrers de l'Escoleta, a la biblioteca anarquista Maria Rius i les imparteixen voluntaris. Actualment hi ha 3 grups de castellà i 1 de català amb una quinzena d'alumnes per grup i dues professores a cadascun.

 

Aquesta proximitat i la coincidència amb l'horari dels grups dels infants facilita que «moltes famílies deixin els fills a l'Escoleta mentre van a les classes d'idiomes», afegeix Gómez.

 

La tercera branca que ofereix l'Escola Popular de Balàfia són les classes d'àrab per a infants. Hi ha molts nens, amb pares d'origen àrab, que han nascut a Catalunya i per tant, coneixen l'àrab a nivell oral però no escrit. Les classes d'àrab a infants les imparteixen alumnes de les classes de català i castellà.

 

L'Escola Popular de Balàfia va tenir «molt bona rebuda»

Sara Gómez explica que el projecte de l'Escola Popular de Balàfia va tenir «molt bona rebuda» i que, des del començament tenen llista d'espera. «Ens agradaria obrir més grups però no podem perquè no hi ha prou acompanyants. A veure si el curs que ve s'hi sumen més voluntaris i en podem obrir més», espera.

 

Gómez també destaca que a banda de les persones acompanyants, hi ha més voluntaris que participen en altres comissions o ens del projecte. Per exemple, explica, a l'espai de participació ciutadana de la Paeria al barri de Balàfia.

 

«Això ens permet fer xarxa amb altres col·lectius i altres veïnes del barri», comenta, i no descarta més Escoles Populars a altres barris de Lleida. «Estaria molt bé n'hi haguera una a cada barri de la ciutat, tot i que sabem que és difícil», reconeix.

 

El local, d'un fons voltor que els vol fer fora

El local és d'un fons voltor que van recuperar amb la PAH, amb qui el comparteixen. A banda de les activitats de l'Escola Popular de Balàfia, s'hi fan reunions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i les famílies de la PAH tenen preferència a l'hora d'inscriure's a l'Escola Popular.

 

Gómez explica que van decidir recuperar aquest espai perquè estava buit i perquè consideren que aquests fons «l'únic que fan és especular amb la propietat privada». Tot i que fins ara no havien rebut notícies dels propietaris, aquesta setmana els han informat que tenen un judici el 26 de juliol perquè els volen desnonar.