Lleida

Una escola de Lleida, la primera de Catalunya en tenir aquesta pista per a bicicletes

El nou equipament esportiu es destinarà a activitats en horari lectiu en les assignatures d’educació física programades i a activitats extraescolars

Marta Romera
  • novembre 16, 2022
  • 4 min read
Una escola de Lleida, la primera de Catalunya en tenir aquesta pista per a bicicletes

Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver és, des d’aquesta tardor, l’únic centre escolar de Catalunya amb una pista esportiva de bicicletes (bike park) de terra, un circuit amb salts de morfologia diversa. L’equipament esportiu té una superfície de 2.500 metres quadrats de terra compactada amb diferents nivells de dificultat i ha estat dissenyat per dos professionals de la bicicleta de llarga trajectòria: Marc Tugues i Jorge Gil. Una part del projecte ha estat finançat per l’Associació de Mares i Pares Famílies d’Alumnes.

 

La pista es destinarà a activitats en horari lectiu en les assignatures d’educació física programades de cada curs i en l’optativa d’esport a la natura de 4t d’ESO, en què faran sessions dedicades a la bicicleta en el circuit. Així mateix, la pista s’usarà en les activitats extraescolars organitzades per l’escola conjuntament amb Bike Aventura de Vilassana. A partir de la primavera, la pista també s’obrirà a activitats extraescolars d’alumnes d’altres centres escolars.

 

La directora del centre, Lourdes Torrelles, explica que «aquest és un projecte que va molt més enllà d’una pista de bicicletes. És una eina pedagògica, un punt de trobada entre els infants i joves on es treballen valors com el respecte pel medi ambient i el respecte i cura per un mateix i els altres». En aquest sentit, recorda que el projecte respon al model educatiu del centre, Claver Natura, que es basa en la voluntat de regenerar el vincle amb la natura perquè aporti més salut física i emocional.

 

«Per a nosaltres, l’aire lliure ha deixat de ser un recurs ocasional per completar el currículum, si no que és la base d’aprenentatges cognitius, socials, emocional i espirituals, i vam considerar que un equipament esportiu com aquest era una gran oportunitat per ampliar les activitats extraescolars i lectives aprofitant l’entorn on estem ubicats que compleix amb el nostre repte educatiu», rebla Torrelles.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Cèlia Sentís, responsable de les activitats de lleure educatiu del centre, destaca que amb la pràctica de la bicicleta es treballa l’autoconeixement dels infants i joves, «perquè suposa saber quin és el nostre nivell i progressar sense defallir, però al mateix temps assumint els talents innats i adquirits a còpia de practicar, i la companyonia i l’aprenentatge entre iguals, perquè entre tots podem progressar i ajudar-nos mútuament».

 

Aquesta modalitat esportiva comporta també aprenentatges i beneficis específics com l’equilibri, el control motriu, l’augment de la capacitat aeròbica i pulmonar, tonifica i enforteix l’esquena, beneficia les articulacions i disminueix el risc de patir sobrepès o obesitat, entre altres. Sentís detalla que, ara mateix, la pista de Jesuïtes Claver és un circuit de BMX (disciplina del ciclisme que es practica amb bicicletes de cross), «però, a mitjà termini, quan el projecte es completi, estarà homologat per l’UCI (Unió Ciclista Internacional)».

Marc Tugues

Marc Tugues, ciciclista de Mollerussa i tècnic d’UCI (Unió Ciclista Internacional), és una de les 10 persones del món que homologuen seleccionadors nacionals de mountainbike i BMX i promotor de BikeAventura, el centre de BMX més gran del sud d’Europa.

 

Jorge Gil

Jorge Gil és un ciclista internacional de BMX que ha competit més de 30 anys. Campió d’Europa, Campió d’Espanya en la Màxima Categoria i finalista en un Campionat del Món. Treballa en la promoció de les escoles de BMX: ha ajudat a fundar 4 escoles a l’Aragó, d’on és originari, i ha construït 2 dels 3 circuits que hi ha actualment a la Comunitat Aragonesa. En l’actualitat, la seva connexió al BMX segueix com a seleccionador de l’especialitat per a la Federació Aragonesa de Ciclisme acompanyant a joves promeses a les competicions oficials.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *