Sense Categoria

L’escalfament global dispararà els grans incendis al Pirineu

LleidaDiari
  • juliol 27, 2021
  • 3 min read
L’escalfament global dispararà els grans incendis al Pirineu

Els Pirineus, on els incendis forestals són rars avui en dia, podrien començar a experimentar grans focs si la temperatura puja 3 graus centígrads ( °C) per sobre de les onades de calor actuals.

 

Aquest és el «marge de seguretat” que calcula un estudi liderat per la Universitat de Lleida (UdL), basant-se en la variació de la humitat del combustible vegetal i el dèficit de pressió de vapor. Els incendis serien totalment desproporcionats amb un augment de 8 °C, segons aquesta recerca publicada a la revista Science of the Total Environment.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El treball – on també han participat investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la UNED de Madrid i les universitats australianes Western Sydney University i The Australian National University- té com a objectiu “quantificar quin augment del canvi climàtic converteix en inflamables els ecosistemes que actualment no cremen, el que seria el marge de seguretat, utilitzant els Pirineus com a cas d'estudi», explica el professor de la UdL i la Southwest University of Science and Technology (Xina) Víctor Resco de Dios, que encapçala l'article.

L’escalfament global dispararà els grans incendis al Pirineu

Al febrer de 2019 va tenir lloc una onada inusual de focs | FIRMS-NASA

 

Les variacions d'humitat

L'equip ha mesurat les variacions d'humitat tant del combustible viu (plantes) com el del mort (branques, fullaraca…) en sis indrets del Pirineu i altres arboredes de pins de Catalunya, on els focs són més comuns en ser ambients més secs. Concretament, els mesuraments s'han fet cada dues setmanes i durant dues temporades d'incendis a l'Alt Urgell, el Solsonès, el Segrià i la Conca de Barberà.

 

«La humitat la mesurem d'acord ambl dèficit de pressió de vapor (VPD), que és una variable que indica el poder que té l'atmosfera per assecar el combustible», explica Resco. «El marge de seguretat fa referència a la diferència que hi ha entre la humitat als Pirineus i l'associada a grans incendis als boscos mediterranis que l'envolten», afegeix. L'equip l'ha quantificat entre 0,5 i 1,5 kPa (quilopascals) .

 

Llindars crítics de sequedat més enllà del marge de seguretat 

L'estudi ha comprovat que la variació de la humitat del combustible mort a les zones actualment lliures de foc a Europa, com ara els Pirineus, amb grans quantitats d'aquest material a molts boscos, «pot assolir llindars crítics de sequedat més enllà del marge de seguretat i experimentar grans incendis després només lleus augments del dèficit de pressió de vapor», segons recullen a les conclusions. Tot i això, «el contingut d'humitat de combustible viu pot modular la resposta», afegeixen.

 

«L'evolució actual de canvi climàtic, considerant les mesures que s'estan prenent per frenar emissions a l'atmosfera, és que l'augment de les temperatures en l'àmbit global sigui de 3 °C, el que per a la Mediterrània vol dir que els termòmetres pujaran uns 5 °C. Per tant, estem en el camí dels grans incendis a Pirineus», alerta el professor de la UdL.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *