Societat

T’interessa: Cobres aquesta paga de l’Estat? Hi ha hagut un error en la seva emissió!

Són persones que també reben una prestació per tenir fills a càrrec

Marta Romera
  • desembre 7, 2022
  • 3 min read
T’interessa: Cobres aquesta paga de l’Estat? Hi ha hagut un error en la seva emissió!

Almenys 1.100 catalans han cobrat menys o no han cobrat res de la Renda Garantida de Ciutadania en l’últim mes per un error de l’Estat. Ho ha avançat Rac1 i ho han confirmat fonts del departament de Drets Socials a l’ACN. Els afectats són ciutadans que, a banda d’aquest ajut, també reben la prestació per tenir fills a càrrec. Precisament aquest complement ha estat l’origen del problema, ja que, per equivocació, el govern espanyol hauria inclòs aquest ajut per tenir fills a càrrec a l’Ingrés Mínim Vital, incrementant-lo erròniament. Com a conseqüència, aquest mes de novembre, els perjudicats haurien deixat de percebre, de mitjana, 560 euros.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La problemàtica va sorgir quan el govern espanyol va incloure per equivocació l’ajut corresponent per tenir fills a càrrec a l’Ingrés Mínim Vital, incrementant-lo erròniament. Dies després, com cada mes, el Govern va calcular l’import de la Renda Garantida -un complement de l’Ingrés Mínim Vital- que havia de pagar als afectats i com que l’ajut estatal estava inflat, va abonar-los menys diners dels que els corresponia. Dies després, l’Estat va detectar l’error i va retirar els pagaments fets de més.

 

Com a conseqüència d’aquest fet molts perceptors es van quedar amb el compte bancari en descobert i, en el cas dels catalans van rebre menys diners de la Renda Garantida del que els pertocaria. Es dona la circumstància que la majoria dels perceptors d’aquests ajuts són famílies vulnerables amb fills a càrrec. Segons dades del Departament de Drets Socials com a mínim hi hauria 1.007 persones afectades que haurien han deixat de percebre aquest novembre, de mitjana, 560 euros.

La Generalitat assegura que ha posat un equip de persones a revisar expedient per expedient per tal de resoldre la situació. Alhora indica que preveu pagar la diferència als perjudicats amb la nòmina del desembre o, a tot tardar, amb la de gener. Fonts de Drets Socials han lamentat l’episodi i han remarcat que té «poc sentit» que s’hagin de fer dos pagaments cada mes, un des de Madrid i un des de Catalunya,. Per aquest motiu consideren que l’Estat hauria d’efectuar el traspàs total d’aquestes les competències a la Generalitat, per poder tornar a pagar aquestes ajudes directament des de Catalunya.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *