Sense Categoria

Tots els equips d’atenció primària de la Regió Sanitària Lleida ja disposen d’ecògraf

LleidaDiari
  • juliol 7, 2022
  • 3 min read

Una seixantena de professionals de medicina familiar i comunitària i d'infermeria de tots els equips d'atenció primària de la Regió Sanitària Lleida ha rebut en els últims anys formació per poder fer ecografies clíniques en les consultes.

 

L'ús d'aquesta tècnica a l'atenció primària i comunitària permet detectar abans determinades patologies i agilitzar-ne el tractament o la derivació a l'hospital de referència i ajuda a evitar derivacions innecessàries. Amb la covid-19, l'ecografia pulmonar ha estat especialment útil per a la detecció de pneumònies generades per la malaltia, així com per al seguiment de pacients amb patologia respiratòria. Ara, tots els equips d'atenció primària de la regió disposen ja d'almenys un d'aquests aparells.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'ecografia s'utilitza de forma complementària a la consulta i serveix com a suport clínic als metges i puntualment a la infermeria en la pràctica assistencial, la qual cosa els facilita la presa de decisions. Així, la utilització d'aquesta tècnica va encaminada, sobretot, a completar el procés diagnòstic habitual dels professionals.

Tots els equips d'atenció primària de la Regió Sanitària Lleida ja disposen d'ecògraf | LleidaDiari.cat

 

L'ecografia com a eina diagnòstica

Marta Ortega, Cap d'Àrea de Desenvolupament Professional de la Direcció d'Atenció Primària de Lleida, destaca que “quan el metge de família utilitza l'ecografia com a eina diagnòstica, el que pretén és complementar l'exploració d'un pacient en un moment i en una situació molt concrets per millorar la seva capacitat de diagnòstic, però en cap cas busca substituir la figura del radiòleg”.

 

La implantació de l'ecografia ajudarà a incrementar la capacitat resolutiva de l'atenció primària per millorar l'eficiència del sistema i la satisfacció de la ciutadania. De fet, a més dels ecògrafs de què ja es disposa en tots els centres d'atenció primària, les reduïdes dimensions de nous aparells amb què s'estan dotant els equips en facilitaran la portabilitat i això permetrà en breu fer-ne ús en les visites a domicili i en residències geriàtriques.

 

Per tal de poder realitzar la tècnica de forma segura i efectiva, els professionals de medicina familiar i comunitària han rebut una formació inicial en ecografia abdominal, que des de fa uns mesos completen amb formació continua en ecografia pulmonar, abdominal, de tiroides, caròtida, musculoesquelètica i de procediments ecoguiats. En el cas d'infermeria, la formació i capacitació es concreta exclusivament en l'ecografia caròtida. Els professionals que realitzen ecografies compten també amb el suport dels especialistes en radiodiagnòstic dels hospitals per mitjà d'interconsultes amb l'objectiu de garantir una atenció integrada als usuaris.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *