Edició 2021

Equilibri entre austeritat pressupostària, serveis a les persones i projectes de futur

  • gener 25, 2013
  • 5 min read
Equilibri entre austeritat pressupostària, serveis a les persones i projectes de futur
Equilibri entre austeritat pressupostària, serveis a les persones i projectes de futur

Equilibri entre austeritat pressupostària, serveis a les persones i projectes de futur| Rosa Maria Perelló

 

L’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat el pressupost municipal de l’any 2013, document que marcarà l’acció de govern els propers mesos. Estem en un moment complicat si bé albergo el ple convenciment que treballant dur i essent rigorosos ens en sortirem. No ens manca il·lusió. Un alcalde o alcaldessa voldria presentar un pressupost d’expansió, amb serveis sobradament coberts, però la realitat ens imposa uns comptes justos, prioritaris i embargats pel deute acumulat. La llarga situació de bonança d’anys anteriors, que va durar fins al 2008, va provocar que es cometessin errors de previsió com convertir ingressos variables en despeses fixes o invertir a crèdit en magnituds molt elevades, pensant que mai no hi hauria davallada d’ingressos. A hores d’ara, a més, s’han esvaït les injeccions de fons i totes les administracions superiors han reduït les aportacions. Apliquem, per tant, mesures excepcionals per a moments excepcionals.
 
Revertir l’esforç de la ciutadania
Malgrat tot això, la ciutadania espera que els seus impostos –fruit del seu esforç- es tradueixin en un Ajuntament proper i eficient. I amb aquesta actitud l’Equip de Govern ha dissenyat els pressupostos, sense allunyar-nos dels neguits del carrer, de la voluntat de servei i atenció. Penso que cal retornar aquesta aportació i rendir-ne comptes amb total transparència. En aquest sentit, la ciutadania també són els proveïdors, sovint petites i mitjanes empreses locals que depenen del pagament de les factures. El pressupost actual i els dels propers anys vénen condicionats pel pla d’ajust que ens permeté acollir-nos al crèdit ICO i eixugar amb promptitud el deute als proveïdors. A dia d’avui paguem a tres mesos quan fa dos exercicis es liquidaven les factures a un any i mig.
 
Equilibri entre endeutament i finançament
Aconseguim consolidar l’estalvi net i pronostiquem que l’exercici 2012 tindrà fins i tot un lleuger superàvit. Tendim a l’equilibri entre el nivell d’endeutament i el finançament. Continuarem aplicant així mesures de congelació i reducció de la despesa, tant en personal com en béns corrents. Ara bé, el pressupost no és només un exercici comptable sinó una expressió de la voluntat de govern, la qual és mantenir la qualitat dels serveis bàsics a les persones i la promoció de la ciutat, tant econòmica com cultural. Tanmateix, garantim les prestacions en neteja, conservació i millora dels espais públics, seguretat, educació i benestar. Permeteu-me destacar que el capítol d’acció social puja un 6%, que es potencien els programes de foment a l’ocupació, que s’amplia el calendari firal i el viver d’empreses, alhora que es preserven les subvencions a les entitats esportives, socials i culturals. També cal subratllar que es mantenen les aportacions d’un 40% a l’Escola Municipal de Música i d’un 28% a les llars d’infants.
 
1,9 milions en inversions, dotades de subvencions externes
Els comptes ascendeixen a 15,7 milions d’euros (sense incloure els organismes autònoms), quantitat similar a la de l'any passat. L’amortització de crèdit, amb els interessos corresponents, ens obliga a afrontar uns pagaments de vora 3 milions d’euros, o sigui, un 20% d’aquesta xifra, gairebé una quarta part. Malgrat aquesta rèmora, l’Equip de Govern ha pogut reservar vora 2 milions d’euros en inversions, la major part dotades de subvencions provinents d’altres administracions. En destaca la posada en marxa de la Sala Medieval del Museu, que permetrà exposar un singular patrimoni com les escultures gòtiques dels apòstols o el llegat targarí dels jueus. Aquest projecte suposa una inversió de 215.000 euros, 200.000 dels quals sufragarà l’Estat. 
 
Més i millors equipaments per a Tàrrega
El complex de Cal Trepat serà altra vegada pol d’inversions amb l’ampliació del Centre d’Empreses Innovadores cap a la nau 19, amb un cost de 790.000 euros finançats un 50% per la Unió Europea i un 25% per la Diputació de Lleida. Destinarem també 60.000 euros a la compra de mobiliari de la Biblioteca, 55.000 euros al trasllat de Ràdio Tàrrega (amb l’estalvi de lloguer que comportarà els propers anys) i 50.000 euros a reparar la teulada del Pavelló Municipal d’Esports. La modernització d’equips informàtics també s’endurà la seva part –uns 49.000 euros -, puntal per aconseguir una administració local àgil i eficient.
 
Materialitzar projectes als pobles del terme
Els pobles també seran beneficiaris de les inversions mitjançant les ajudes pendents del PUOSC, que finalment esdevindran realitat aquest 2013. En total rebran uns 314.000 euros, 48.000 dels quals procediran directament de les arques municipals. Es tracta de projectes llargament reivindicats i que dormien el son dels justos. Confiem ara a materialitzar l’ampliació de la zona esportiva d’Altet, la construcció del magatzem per a usos veïnals de Santa Maria de Montmagastrell, l’habilitació com a espai polivalent de la primera planta de l’antiga casa de la vila de La Figuerosa i l’arranjament de la bassa de Riudovelles. Entre tots, ciutadania, regidors i regidores, superarem els reptes que se’ns imposa com a col·lectivitat.
 
Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega

Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.