Sense Categoria

Multen membres d’entitats sobiranistes a Lleida per saltar-se el confinament

Avatar
  • maig 9, 2020
  • 3 min read

Imatge d'arxiu d'un cotxe de la Guàrdia Urbana de Lleida.   | EuropaPress

La Guàrdia Urbana de Lleida ha aixecat aquest dissabte quatre actes per incomplir el confinament a membres de Cantaires de Ponent, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que s'havien reunit a la plaça Pau Casals amb motiu del Dia d'Europa. En concret, els participants hi han desplegat una pancarta amb el lema 'Escolta, Europa' i una bandera estelada. A través d'un altaveu també han reproduït un manifest en què es demana a la Unió Europa que «escolti» i que apliqui les seves eines de «justícia per garantir els drets» dels seus habitants. L'acte ha durat uns cinc minuts i just en acabar, una patrulla de la Guàrdia Urbana n'ha identificat els participants.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Un dels membres de Cantaires de Ponent-Cor plaça Paeria, Josep Tort, ha lamentat que «molts dels drets i llibertats en què es fa fonamentar la Unió Europea fa setanta anys, ara sembla que tornen a estar amenaçats». Per aquest motiu, Tort ha explicat que les tres entitats han decidit penjar una pancarta amb el lema 'Escolta, Europa' al balcó de la seu que Òmnium té a l'avinguda Balmes a Lleida. Abans d'això, però, les entitats han desplegat la pancarta a la plaça Pau Casals, davant l'estàtua del violoncel·lista.

 

El membre de Cantaires de Ponent considera que ha estat un acte basat en la «discreció» i la «correcció» davant la situació actual, i ha defensat que no ha estat convocat de manera pública, sinó que només hi han participat «molt poques persones» que han mantingut les distàncies de seguretat i que han anat equipades amb mascaretes.

 

Amb aquesta acció, les entitats demanen a Europa que «escolti» i que «actuï en conseqüència en relació a aquests drets i llibertats als quals no s'ha de renunciar, tot i que les circumstàncies hi obliguin», ha dit Tort. En aquest sentit, també ha defensat les mesures de seguretat per prevenir la pandèmia, encara que considera que aquestes «no han de limitar els drets i les llibertats de les persones quan aquestes siguin compatibles amb la salut».

 

De la mateixa manera que s'ha denunciat en el manifest, Tort ha assegurat que arran de la Covid-19 molts estats europeus han començat a fer polítiques «que no són adients per protegir els seus ciutadans i que freguen una actitud antidemocràtica». Així mateix, també han lamentat la falta d'acords a la Unió Europea per fer front a la pandèmia i per preparar «solucions sinceres i generoses pels afectats».

 

Un cop finalitzada l'acció i quan els participants ja havien recollit la pancarta, una patrulla de la Guàrdia Urbana s'ha apropat a la plaça i ha identificat quatre dels participants, als quals els hi ha aixecat acta per no respectar el confinament. «Algú pot considerar que no és adient però sempre hi ha aquell marge de l'ús dels espais públics i de legítima protesta», ha defensat Tort. En aquest sentit, Tort ha reiterat que la convocatòria «no s'ha fet pública» sinó que només hi han participat poques persones que han seguit «les mesures de seguretat adients».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *