Dues entitats ecologistes denunciaran penalment als manifestants que van llançar conills a Lleida

PACMA i Lex Ànima han anunciat aquest dimarts que emprendran accions legals contra els agricultors que van llançar conills vius i morts a les portes de l’edifici de Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida durant una manifestació el passat divendres. Les dues entitats animalistes realitzaran una denúncia penal.

Segons han assegurat la formació política animalista i l’associació de juristes, durant la manifestació es podria haver comès un delicte de maltractament animal amb resultat de mort. Per tant, les associacions ecologistes prendran mesures legals per a investigar els fets i assegurar-se que els responsables siguin portats davant la justícia pel dany causat.

Les imatges que s’han viralitzat per tota Espanya, mostren com els agricultors llancen conills, alguns morts i altres encara amb vida, i els calciguen a terra mentre la multitud s’amuntega. A més, també es pot veure a un agent de la policia local tractant de controlar la situació i donar indicacions als manifestants, encara que sembla que van ser ignorades.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Des de PACMA i Lex Ànima lamenten que els manifestants «no hagin trobat una altra forma més efectiva i humana d’expressar-se» i que «hagin carregat contra els animals una vegada més».

 

Durant la manifestació, els agricultors reclamaven a l’administració permís per a utilitzar xarxes nocturnes, caçar per la nit, gratuïtat per a practicar la cinegètica mentre dura la plaga de conills i, fins i tot, emprar substàncies altament tòxiques per als éssers vius com el fòsfor d’alumini. 

 

Tot i això, Lex Ànima ha investigat la situació i ha realitzat un informe assenyalant que la sobrepoblació de conills, que està afectant els cultius en algunes zones de Catalunya, es deu principalment a la intervenció humana; desaparició de depredadores naturals, com a rapaces, guineus i llops, s’uneixi de les principals causes, ja que aquests animals són caçats pels humans. A més, la concentració d’aliments en els camps de cultiu facilita la seva reproducció i l’eliminació de tanques i matolls que les proporcionen refugi també ha contribuït a la proliferació dels conills.

En el mateix informe, es destaca la preocupació per l’impacte ambiental que podria tenir l’autorització de l’ús del fòsfor d’alumini, un compost altament tòxic per a la vida; incloent-hi plantes i éssers humans.

 

PACMA exigeix als agricultors que «analitzin el problema amb profunditat i no sols les conseqüències de dècades de gestió negligent de la biodiversitat». Conclouen afirmant que «ni la caça, ni els verins, ni la violència solucionen res; molt al contrari, augmenten el conflicte».