Enterren 3 soldats republicans recuperats d’una fossa a Vilanova de Meià

Moment de l'enterrament dels tres soldats republicans

Moment de l'enterrament dels tres soldats republicans | LleidaDiari.cat

 

Els tres soldats republicans que van ser recuperats de les trinxeres de Vilanova de Meià (Noguera), a la Fossa de Rams, descansen finalment en un nínxol del cementiri municipal. Han estat enterrats aquest dimarts al matí, més de 80 anys després de la seva mort.

 

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha presidit el funeral, acompanyada de l'alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, i altres autoritats. Abans han visitat el lloc com els van trobar, on s'hi ha col·locat un monòlit en memòria seva i de la resta de soldats que calculen que hi ha a la zona. L'encreuament de dades genètiques no ha permès de moment identificar els tres individus.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Seguiran treballant per identificar les restes trobades

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha explicat que tot i que no han pogut ser identificats, no perden l'esperança i seguiran treballant per identificar les restes trobades arreu de Catalunya. En aquest sentit, ha fet una crida als familiars que creguin que poden tenir algun ascendent que va lluitar a la Guerra Civil i que pugui estar en fosses o trinxeres que faciliti les mostres d'ADN per poder fer l'encreuament. L'alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, ha destacat que l'acte d'aquest dimarts és «de memòria i de justícia».

 

Capella ha explicat que d'acord amb la Llei de fosses, «les restes de les persones que no siguin reclamades ni identificades han de ser inhumades en el cementiri corresponent al terme municipal en què es van trobar». Els arqueòlegs van trobar el setembre de 2017 els tres individus a la fossa de Rams, al sud-est del municipi, en una zona on hi havia les trinxeres de la Guerra Civil.

 

Els soldats haurien mort durant l'entrada dels rebels a Vilanova de Meià

Segons les investigacions, els soldats haurien mort durant l'entrada dels rebels a Vilanova de Meià, a finals de 1938. El municipi estava a cavall entre el front del Pallars i el front del Segre i va ser un dels punts claus de la resistència republicana. Les identitats dels tres homes, però, continuen sense resoldre's.

 

L'ADN de les restes òssies no ha coincidit amb cap de les mostres genètiques de familiars de víctimes recollides fins ara al Programa d'identificació genètica. Els arqueòlegs també van excavar les zones de la Cabana d'en Porta i de la Serra de Comadugla, on no hi van trobar restes humanes, però sí línies de trinxeres i material bèl·lic.

Monòlit en record dels soldats republicans que van morir a Vilanova de Meià

Monòlit en record dels soldats republicans que van morir a Vilanova de Meià | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…