Un informe titulat ‘Youth Talks’, en què EADA Business School ha participat, revela que els joves de l’Estat espanyol, entre 19 i 29 anys, de 212 països, destaquen per la seva angoixa respecte a la situació econòmica global i personal. Segons l’estudi, el 23% dels joves consultats a Espanya admeten estar preocupats per qüestions econòmiques, com ara la dificultat per adquirir una llar o mantenir un nivell de vida desitjat, en comparació amb el 15% d’altres països d’Europa Occidental que van participar en la investigació. El desenvolupament professional i les dificultats per trobar feina són d’altres qüestions que també angoixen el jovent espanyol, el qual és mostra menys conscienciat amb el canvi climàtic que la resta.
Ramon Noguera, director d’EADA Business School, destaca que la comparativa revela que, els joves espanyols estan més inquiets per temes propers, com l’economia del país o l’impacte en les seves carreres professionals, en contrast amb qüestions globals com el canvi climàtic o la geopolítica mundial. El desig predominant dels joves espanyols, segons l’estudi, és assolir la felicitat personal (29%), mentre que a la resta d’Europa Occidental aquesta xifra és del 33%. La preocupació per l’estabilitat a la vida (22%) també destaca entre els joves espanyols, diferent de la resta d’Europa i altres regions del món (6%). Els joves a Espanya mostren una inquietud particular per la tranquil·litat, estabilitat econòmica i l’adquisició d’una llar pròpia.
Pel que fa a la consciència ambiental, només el 19% dels joves espanyols considera la protecció del medi ambient com una prioritat, en comparació amb el 44% de la resta d’Europa. A pesar que la pau és un desig compartit globalment, només el 35% dels joves espanyols veu el canvi climàtic com un repte urgent, enfront del 63% dels joves europeus. L’estudi també revela que els joves espanyols estan disposats a renunciar a béns materials (20%) i un estil de vida còmode (22%). Aquesta disposició a renunciar és més baixa que la mitjana d’Europa Occidental (44%). No obstant això, els joves espanyols són menys propensos a renunciar al benestar (26%) i als vincles familiars i socials (22%).
Quant als valors, un 39% dels joves espanyols creu que l’educació ha de posar més èmfasi en el respecte, i el 15% destaca causes socials com els drets humans i la igualtat, una prioritat superior a la mitjana d’Europa (8%). Malgrat això, només el 12% considera que la protecció del medi ambient és una àrea necessària de conscienciació, una xifra substancialment inferior al 32% de la resta d’Europa. A més, els joves espanyols creuen que allò que més cal aprendre a la vida són valors i virtuts personals com el respecte, la solidaritat i l’empatia (52%). Aquesta consideració és similar a la resta de països d’Europa Occidental, tot i que el percentatge s’incrementa fins al 63%.