Ecobiogàs, l’empresa que demostra que Lleida pot ser líder en bioeconomia

Europa, les administracions i, sobretot el món, demanen a crits un canvi de tendència. Un canvi de xip que faci possible avançar cap a una indústria més sostenible, circular i verda. I sí, això és possible. L’empresa Ecobiogàs de Vila-sana n’és un exemple. Des d’aquesta planta ubicada al Pla d’Urgell, proposen com a sistema d’extracció de biogàs la digestió anaeròbia. 

I quina digestió, direu? Bé, doncs tal com ha explicat el soci gerent de l’empresa a LleidaDiari.cat, Àngel Porta, el que fan és simular un gran aparell digestiu a través del qual s’introdueix la matèria orgànica provinent de les dejeccions ramaderes (purins, en aquest cas) o de residus o subproductes industrials de les indústries agroalimentàries. 

firetes-lleida-bo

Aquesta matèria orgànica s’introdueix dins d’uns grans fermentadors, els quals farien la funció de l’estómac, i allà es descompon biològicament de forma natural i genera el conegut com el biogàs. Aquest residu orgànic, no obstant, s’ha de netejar per a poder-se utilitzar, així doncs, elaboren un procés que el converteix en biometà llest per a subministrar a vehicles, llars o indústries. 

Una planta de biogàs permet reduir l’impacte ambiental que provoquen els residus orgànics al medi. Es redueixen les emissions a l’atmosfera (els gasos d’efecte hivernacle), es minimitzen considerablement les olors i es millora el valor final dels residus. 

Amb tot aquest sistema consolidat, Porta explica que han signat un conveni amb la companyia Naturgy per a poder bolcar aquest biometà a la xarxa de gas i abastir a la població que així ho demani. Porta assegura que Espanya està a la cua en la generació d’aquest tipus d’energia i que, de fet, a Europa hi ha més de 6.000 plantes de biogàs, mentre que a Catalunya només 15 i, de biometà, en aquests moments, una a Balaguer que des de principis d’any funciona connectat a la xarxa. 

Ecobiogàs estarà present al pavelló de la Bioeconomia BIT Expo de la Fira de Sant Miquel de Lleida per explicar com funcionen, quines possibilitats de present i futur tenen i per a demostrar que un altre tipus d’energia generada al territori i amb prisma de sostenibilitat, és possible.