Endesa instal·la nius per al liró gris als voltants d’hidroelèctriques araneses

Imatge del liró gris

Imatge del liró gris | LleidaDiari.cat

 

Endesa, mitjançant la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power Espanya, ha instal·lat vàries caixes niu per al liró gris (Glis glis) per tal de donar-los aixopluc, als voltants de la central hidràulica de Barradòs, a es Bòrdes i a la de Toran, a Canejan, ambdues a la Vall d'Aran. L'actuació mostra, un cop més, l'especial sensibilitat de la Companyia amb la biodiversitat que viu en sintonia amb l'activitat industrial que es desenvolupa en aquest entorn natural tan singular al mig de la Ribèra deth Garona. Durant els treballs de protecció i tractament contra plagues, que es duen a terme periòdicament a totes les instal·lacions de la Companyia, els tècnics van detectar la presència d'uns intrusos no gaire habituals: van comptabilitzar fins a tres parelles de liró gris (Glis glis), dues a la central de Barradòs i una a la de Toran.

 

Sembla ser la que manca de cavitats als boscos fa que aquesta espècie busqui refugi en construccions i infraestructures poc adients per al seu desenvolupament. És per això que, assessorats pels companys de departament de Medi Ambient d'Endesa, es va decidir instal·lar caixes niu que serveixin per allotjar els rosegadors arborícoles. La central de Barradòs data de l'any 1956 i té una capacitat de generació de 15,6 MW i, juntament amb la de Toran, de 1963 i 13,2 MW de potència, aprofiten l'aigua de riu Garona per generar electricitat. Aquest riu, l'únic de caràcter atlàntic, dóna nom al Sistema d'Espai Natural Protegit Ribèra deth Garona, de característiques singulars, no només per la seva extraordinària i particular vegetació, sinó per la fauna, tant la piscícola com algunes espècies de petits mamífers d'origen europeu molt escassa al territori, com és el cas del liró gris.

 

Què és el liró gris?

És un rosegador arborícola que ocupa els boscos pirinencs i prepirinencs. S'alimenta de fruits secs i hiverna en cavitats naturals dels arbres o a terra. De fet, les poblacions ibèriques es consideren quasi amenaçades, en part per la baixa disponibilitat d'aquestes cavitats. Endesa, dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat i conscient de l'inevitable impacte que provoquen les instal·lacions elèctriques, pretén amb actuacions d'aquest tipus, compensar i ajudar al desenvolupament d'espècies que necessiten una especial atenció per a la seva conservació dins de l'entorn natural on opera la Companyia.