Sense Categoria

Endesa desdobla el centre de control de les 55 centrals hidràuliques de Catalunya

Avatar
  • abril 20, 2020
  • 4 min read

Endesa desdobla el centre de control de les 55 centrals hidràuliques de Catalunya per a garantir la producció d'energia | Telecinco

Les 55 centrals hidroelèctriques que Endesa té a Catalunya estan més controlades que mai. Davant l'estat d'alarma decretat al país per la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, la Companyia, a través de la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power, ha adoptat totes les mesures de seguretat necessàries al seu centre de control de producció hidràulica, ubicat a la ciutat de Lleida, amb l'objectiu d'assegurar la correcta producció d'energia i, així, garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania i, especialment, als equipaments crítics, com els sanitaris, mentre duri la pandèmia.

 

Així, una de les primeres decisions ha estat desdoblar, de manera preventiva, el centre de control i gestió hidràulica que hi ha a la capital del Segrià i des del qual es gestionen les 55 centrals hidroelèctriques que Endesa té a Catalunya: 41 a les comarques de Lleida, 7 a les de Girona, 5 a la Catalunya central i 2 a les Terres de l'Ebre. El segon centre de control, el denominat d'emergències, està ubicat en un punt indeterminat de Lleida i pot operar de forma aïllada, independent i autònoma del principal.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Es manté la disponibilitat operativa de la instal·lació

D'aquesta manera, no només es garanteix que el personal que hi està destinat també pugui desdoblar-se -i, així, reduir el risc de contagi- sinó que permet que en cas de fallida d'un, el de reserva pugui commutar i entrar en funcionament de manera instantània, de manera que es manté la disponibilitat operativa de la instal·lació. Això és, mentre duri la pandèmia, Endesa disposa de dos centres de control de producció hidràulica paral·lels que funcionen de manera independent i amb les mateixes condicions.

 

A més a més, la Companyia ha reforçat les mesures preventives a totes les centrals per tal de garantir no només la seguretat de l'equip de persones que operen i mantenen les instal·lacions sinó pels seus subministraments singulars i essencials: recordem que totes elles contribueixen a garantir l'aigua de boca per a les diferents poblacions, a més dels regs de les seves comunitats, la laminació d'avingudes i, òbviament, el vital cabal ecològic dels rius, a més a més d'altres servituds, especialment les ubicades al riu Ebre. Totes les operacions estan coordinades amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre o amb l'Agència Catalana de l'Aigua -depenent de les conques-, com a ens gestors de l'administració. La potència total instal·lada en centrals hidràuliques de Catalunya és de 2.382 MW, important per a redundar en la garantia de subministrament d'energia elèctrica al país.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Una sèrie de mesures de protecció

En tant que els centres de control constitueixen un punt essencial dins del sistema elèctric, també disposen d'una sèrie de mesures de protecció orientades a garantir el seu funcionament mitjançant commutació automàtica, amb més d'una font elèctrica per a activar-les en el cas que sigui necessari; Sistemes d'Alimentació Ininterrompuda (SAI), a través de bateries i altres elements emmagatzemadors d'energia, i grups electrògens que entren en funcionament si el tall d'alimentació persisteix.

 

Aquesta mesura està inclosa al protocol de crisi que Endesa ha desenvolupat per a limitar els riscos de propagació del virus Covid-19 i prevenir i salvaguardar la salut de tothom que treballa a la Companyia. Així, més de la intensificació de la neteja i de la higiene de les àrees comunes, es prenen mesures de segmentació dels equips individuals responsables del funcionament del sistema (treballadors per torns), limitant al màxim les seves interaccions tant entre ells com amb altres diferents departaments, a més de l'accés restringit a aquestes instal·lacions.

 

Aquesta mesura és molt important, ja que permet limitar tant el risc de contagi mutu com l'impacte d'una quarantena, la qual cosa permet, si s'elevés el nivell d'alerta, no comprometre la disponibilitat operativa de la instal·lació. Per descomptat, això se suma al subministrament de mascaretes, guants, ulleres, dispensadors de gel desinfectant, etc. a tot el personal.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *