Milers de lleidatans demanen ajuda per a pagar el lloguer del seu pis

L'Oficina Local d'Habitatge de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) ha recollit un total de 1.571 peticions d'ajuts al lloguer per a la convocatòria de l'any 2022, un cop conclòs el termini de recollida de sol·licituds, el passat 15 de juliol.

 

Aquests ajuts corresponen a la convocatòria anual que fan l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquest any, la convocatòria ha coincidit amb la posada en marxa del nou Bo de Lloguer Jove, que ha tingut 983 sol·licituds. Tots dos ajuts s'exclouen mútuament.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En conjunt, sumant totes dues línies, s'han registrat 2.554 sol·licituds, xifra lleugerament superior (+2,7%) a les 2.486 de 2021, aleshores només amb la convocatòria d'ajuts al lloguer activa. Comptant només els ajuts al lloguer, el nombre de peticions ha baixat un 36%, un descens que ve justificat per l'estrena de la nova línia del Bo de Lloguer Jove i per la incompatibilitat entre totes dues subvencions.

 

Un canvi important en la forma de tramitar les sol·licituds

Pel que fa a la convocatòria d'ajuts al lloguer, des de l'Oficina Local d'Habitatge s'ha detectat un canvi important en la forma de tramitar les sol·licituds. Així, les presentades de forma presencial passen de 2.154 a 593, mentre que les que han arribat per via telemàtica gairebé s'han triplicat, de 332 a 978.

 

Des de l'EMU es considera que aquesta és una tendència molt positiva, atès que tant la Generalitat com la mateixa empresa aposten per la via telemàtica com la principal a l'hora de gestionar aquests tipus d'expedients i per aquest motiu es va posar en funcionament un servei de suport en la tramitació telemàtica de l'ajut.

 

En aquest sentit, en l'últim mes i coincidint amb la publicació de les ajudes al lloguer, l'EMU ha rebut 3.055 trucades telefòniques. El 66% corresponen a peticions de cita prèvia i el 24% són relacionades amb consultes sobre els ajuts. Un 40% de les trucades que es reben amb motiu de sol·licitud de cita prèvia presencial han acabat transformant-se en trucades de suport a la tramitació telemàtica de l'ajut. L'EMU atén telefònicament de dilluns a divendres de 8.00 del matí a 20.00 del vespre, tot i que les hores punta d'atenció telefònica son de 10.00 a 14.00 h.