Empreses d’oci dels pantans, obligades a aturar l’activitat per l’extrema sequera

La situació d'extrema sequera que viu el país ha obligat les empreses d'oci d'alguns pantans de la Catalunya Central: la Baells, al Berguedà, la Llosa del Cavall i Sant Ponç, al Solsonès, a aturar o reduir activitats. La primavera i l'estiu són l'època en què treballen més, però aquest any està sent fluix. D'una banda, per la sequera, que en alguns casos els ha obligat a aturar activitats i, de l'altra, per l'activació del pla Alfa, que en casos com el pantà de Sant Ponç els va fer tancar durant 10 dies. A tot això, segons la gerent de Tirantmilles, Mariona Martí, s'hi suma que aquest any hi ha molt menys turisme d'interior per la crisi i per l'obertura de fronteres. Per tot plegat, el sector reclama que l'administració els tingui en compte.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

A la Llosa del Cavall hi ha l'empresa Kayak K.1, que lloga material i imparteix classes de piragüisme, paddle surf i altres activitats aquàtiques. El seu propietari, Artur Beiroa, lamenta que la falta d'aigua els ha obligat a aturar totes les activitats programades i, a més, s'ha vist forçat a acomiadar quatre treballadors per la manca de feina. «Aquí no tenim possibilitats de fer EROS», afegeix. Beiroa critica la manca d'ajuts per part del Govern: «Som un sector petit, a cada pantà hi ha una o màxim dues empreses i no tenim força perquè ens escoltin». En aquest sentit, posa en valor la feina que fan i l'activitat que generen a les valls.

 

La situació es repeteix a la Baells, al Berguedà, on l'empresa Indomit tampoc pot oferir activats pel baix nivell d'aigua del pantà. El seu responsable, Albert Palau, també reclama que s'articulin ajudes al sector a través de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT). «Entenem que una sequera és com una inundació», assegura.

 

Imatge d'alguns caiacs aparcats al pantà de Sant Ponç, al Solsonés, quasibé sense aigua.

Imatge d'alguns caiacs aparcats al pantà de Sant Ponç, al Solsonès, gairebé sense aigua. | LleidaDiari.cat

 

Front comú de les empreses

Cansat de sentir-se menystingut, el sector ha decidit unir-se per reivindicar el seu paper i reclamar ajuts a l'administració. «Aportem molt a les valls», subratlla Artur Beiroa. De moment, estan posant en comú l'afectació de cada empresa i, a partir d'aquí, valoraran com articulen les seves demandes.

 

La responsable de Tirantmilles explica que a banda de reclamar ajuts a l'administració volen tenir més força perquè se'ls tingui en compte. «Semblem poca cosa, però som bastantes empreses i captem una part important del turisme», expressa Martí. A més, creu que la situació de sequera cada any anirà a més i considera que cal gestionar millor les situacions de crisi. «Dubtem una mica de la gestió que es fa de l'aigua. Els embassaments hi són per assegurar l'aigua tot l'any, però llavors et trobes en situacions com l'actual i això et fa pensar en l'ús que es fa de l'aigua a nivell general», expressa.