Les empreses fruiteres denuncien un «sobrecost» en la factura de la llum del juliol

L'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) ha denunciat aquest divendres el «desmesurat» increment, de fins al 35%, que estan registrant les empreses fruiteres catalanes en les factures d'energia del mes de juliol. L'entitat assenyala que aquest «impost sorpresa» surt especificat a la factura com a 'Ajust Reial Decret 10/2022', el qual va ser aprovat pel govern espanyol per limitar el preu del gas i evitar, d'aquesta manera, un major encariment de la llum. «La Unió Europea va permetre aquesta excepció del mercat ibèric, però va advertir Espanya que hauria de compensar a les empreses subministradores de gas en el cas que les perjudiqués, i ara ens trobem aquest ajust», afirma Manel Simón, director general d'Afrucat.

 

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

 

La presidenta d'Afrucat, Montse Baró, demana al govern de l'Estat que «tingui en consideració la forta afectació del Reial decret al sector fruiter». «Se suma a la delicada situació que afrontem per les fortes gelades del mes d'abril i que han llastat bona part de la nostra fruita», ha indicat. Per aquest motiu, Afrucat demana que les centrals i cooperatives de fruites estiguin exemptes d'aquest «sobrecost».

 

Imatge de préssecs en una central fructícola de Seròs.

Imatge de préssecs en una central fructícola de Seròs. | LleidaDiari.cat

 

«Aquest Ajust Reial Decret 10/2022 està implicant actualment un nou concepte d'impost a les nostres factures que representa de mitjana un 45% del cost real de l'energia consumida; i pel que fa al total de la factura un increment del 35%», ha remarcat Manel Simón. Com a exemple, ha posat una factura tipus d'una empresa de fruita on l'import «consumit per energia» sigui de 14.914  euros, mentre que el cost definit per 'Ajust Reial Decret 10/2022' representa en factura un valor de 7.641 euros.

 

La presidenta d'Afrucat ha explicat que les empreses fruiteres treballen i recol·lecten els fruits durant el dia, i al final de la tarda entren les fruites als frigorífics de centrals. Pel que durant la nit, la necessitat de consum per refredar les fruites és més gran. «Inicialment, això ens ajudava i anava en línia amb les estratègies propulsades pels governs d'intentar consumir en hores vall, com són les nocturnes, però amb l'aplicació d'aquest Reial decret, resulta que aquest període és el més perjudicat», ha explicat Baró.

 

Afrucat considera que «l'afectació global entre les empreses de fruita de Catalunya és un sobrecost a la factura a causa de l'aplicació d'aquest Reial decret per l'excepció Ibèrica». «Un sobrecost aproximadament de més de 675.000 euros mensuals, i en termes anuals, l'afectació seria superior als 8,1 milions d'euros», segons els càlculs que fa l'entitat.