Les empreses del Parc Científic de Lleida tenen un dèficit de 170 programadors

Sis participants i ponents a la Google Devfest al Parc Científic de Lleida amb dos nois que porten ulleres de realitat virtual d'última generació | LleidaDiari.cat

 

Les empreses tecnològiques del Parc Científic de Lleida tenen actualment un dèficit de 170 programadors. La xifra s'ha posat de manifest en una jornada que busca fomentar les vocacions tecnològiques entre els estudiants de Secundària. Un dels principals incentius, per tant, és que els perfils professionals tecnològics són dels més demanats pel mercat laboral i «tenen feina assegurada», segons ha remarcat l'organitzador de la jornada i coordinador dels laboratoris TIC del Parc, Andreu Ibáñez. Durant tot el matí s'han programat xarrades sobre les possibilitats que ofereix el núvol, els assistents personals, la realitat virtual o l'Internet de les coses. També s'ha dedicat una sessió a l'empoderament de les dones en el món de la tecnologia, on continuen sent minoria. Com a exemple, dels 130 inscrits a la jornada d'aquest dissabte les noies no arribaven al 10%. A la tarda els assistents aprendran a programar les seves pròpies aplicacions de Google.

L'organitzador i coordinador dels laboratoris TIC del Parc Científic de Lleida, Andreu Ibáñez, ha insistit que «és important que potenciem les vocacions tecnològiques perquè els estudiants que optin per aquest camí tenen grans possibilitats de treball en un futur». Un exemple són les empreses de l'àmbit tecnològic del Parc, que representen el 50% del total i que ara mateix, si disposessin dels currículums, contractarien fins a 170 programadors i desenvolupadors més. El parc empresarial del turó de Gardeny de Lleida té actualment uns 1.700 treballadors.

 

L'especialista en promoció de la dona en tecnologies de la informació i membre del GDG de Tarragona, Vanessa Galcerà, ha explicat que els esdeveniments tecnològics com els d'aquest dissabte és difícil que atraguin més del 15% de dones mentre que a les matrícules dels graus o dels cicles formatius d'aquest àmbit no arriben al 25%. Galcerà creu que una de les causes d'aquestes dades és que falten referents femenins en aquest tipus de professions i aposta per incentivar les noies a través de la part més creativa, què poden fer amb la tecnologia per resoldre reptes o problemes quotidians.

«No tot ha de ser programació, també cal veure que et pots dedicar a crear personatges de videojocs o al disseny gràfic per a aplicacions mòbils, és a dir, tot allò que envolta la programació i que la nodreix», ha explicat. En aquest sentit, ha afegit que «sempre hi ha equips que han de ser duals i es busca que hi participin dones perquè aporten un punt de vista diferent, amb més creativitat».