Els empresaris avisen: Estem davant d’una «crisi alimentària»

PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) comença a posar xifres a l’impacte de la sequera en el sector primari. L’afectació és de fins als 160 MEUR al Segrià, la Segarra, les Garrigues i el canal d’Urgell – pèrdues per fruit -, però si la falta d’aigua mata els arbres i el cultiu, les pèrdues superaran els 700 MEUR només a la zona de l’Urgell. Des de la patronal reconeixen que en la gestió de l’actual sequera “es va tard”, critiquen la falta de planificació després de 23 mesos sense pluges i qüestionen els desembassaments per fer llum o les pèrdues dels pantans (del 25%). PIMEC pressiona perquè es faci una planificació a llarg termini davant “una crisi alimentària i social” que pot ser un punt de no retorn a les zones rurals.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El president de PIMEC a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha demanat que aquesta crisi de l’aigua no pot enfrontar sectors i territori i que les administracions s’han de posar a treballar per donar solucions a tots. La patronal està presentant per tots els territoris el seu manifest ‘Economia, aigua i futur’, de manera que tots els seus associats (150.000) contribueixin i pressionin per «crear aquesta reflexió» sobre com caldrà gestionar l’aigua en el futur. «Avui ja hem fet tard i segurament és irreversible, a no ser que plogui», ha reconegut Ciuraneta. Aquest dimarts s’ha fet a la biblioteca de Deltebre (Baix Ebre).

 

L’entitat demana «preveure, organitzar i treballar» per evitar situacions com l’actual i «aprofitar aquesta crisi, que serà alimentària i social, per generar oportunitats». Ciuraneta ha alertat que el sector primari i tota la resta d’activitats econòmiques «arribem al precipici» i cal «començar a fer les coses diferents». A les administracions se’ls ha reclamat que «vagin més enllà de gestionar normatives» perquè el país ha de decidir quin projecte territorial i agroalimentari defensa, si vol un model de territori viu o sense ningú, amb territoris despoblats, erms, sense gestió i sense qui produeixi aliments per a les ciutats – actualment, l’abastiment alimentari a Catalunya ja és del 40% -.

PIMEC també remarca que s’han de corregir aspectes com la pèrdua del recurs. «Si haguessin aconseguit reduir les pèrdues dels pantans que els tècnics situen al 25%, Sau estaria ple. És molt gràfic», apunta el president de l’entitat a Tarragona. També es qüestiona que amb la incertesa que genera la sequera a les Terres de l’Ebre, s’hagin fet desembassaments a l’Ebre «per generar energia barata» o que es porti aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la nuclear d’Ascó. «Des de les pimes, d’aquestes coses creiem que n’hem de parlar», ha defensat Ciuraneta.