L’empresa xinesa EHang inaugura a l’aeroport d’Alguaire la primera base de vehicles aeris autònoms d’Europa

L’empresa xinesa EHang ha inaugurat aquest dimarts el primer centre d’operacions de vehicles aeris autònoms d’Europa, ubicat a l’aeroport de Lleida-Alguaire. L’espai servirà per testejar els cotxes voladors dedicats a la logística i al transport de viatgers d’aquesta firma líder mundial en solucions en mobilitat aèria no tripulada. EHang ha escollit l’aeroport lleidatà, entre altres, per les seves instal·lacions modernes i el seu «esperit innovador», ha explicat la COO d’EHang Espanya i Llatinoamèrica, Victoria Jing Xiang, que ha afegit que treballaran per promoure aquesta indústria a Europa. L’acte ha comptat amb un vol de demostració del seu model d’aerotaxi EH216-S.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La nova base de proves és fruit de l’acord de col·laboració entre EHang i Aeroports de Catalunya, el primer que la firma xinesa signa amb un aeroport a tot el món. Gràcies a aquest, l’empresa podrà utilitzar unes naus, que faran de centre d’operacions, i fer proves al vertiport, una base per a enlairaments i aterratges verticals. La primera s’ha fet aquest mateix dimarts durant l’acte inaugural i ha consistit en un vol de demostració de l’EH2016-S, el primer aerotaxi que s’ha enlairat en un aeroport internacional d’Europa. Ho ha fet sense passatgers i l’aparell s’ha controlat des del nou centre d’operacions de la firma. Aquest vehicle elèctric pot portar 220 quilos de pes, arriba a una velocitat màxima de 130 km/h i té una autonomia de 30 minuts.

Justament, a mitjan mes d’octubre aquest model de cotxe volador va obtenir el certificat per poder operar dins l’espai aeri xinès. Pel que fa a Europa, de moment els vehicles aeris autònoms no tenen permís per volar, tot i que des d’EHang confien que el nou centre ajudarà a canviar aquesta situació. «No és fàcil, però tenim confiança. La tecnologia està llesta, provada i certificada», ha indicat Victoria Jing Xiang, que admet, però, que també cal «construir l’ecosistema» per adaptar-se a aquesta nova mobilitat. Per la seva banda, el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Marc Sanglas, ha destacat que Alguaire-Lleida és el primer aeroport europeu en realitzar aquestes proves de vehicles aeris no tripulats ha afegit que l’experiència servirà per veure com funciona la convivència entre l’activitat habitual de l’aeroport i aquests vehicles.