Sense Categoria

Una empresa de Lleida és pionera en madurar carns i verdures amb ultrasons

Avatar
  • gener 22, 2020
  • 3 min read

Es tracta d’un protototip de les novetats més aplaudides de la darrera edició de la Fira Host 2019 | LleidaDiari.cat

L'empresa lleidatana de venda online de maquinària d'hostaleria i bugaderia Equipo H exposa aquesta setmana a la seva seu situada a la plaça Països Catalans de Lleida l'última tecnologia en maduració de carn.

 

Es tracta d'una màquina d'última generació que utilitza els ultrasons per reduir dràsticament el temps de maduració tant de la carn com de les verdures que no siguin de temporada. Amb aquest sistema, que es va presentar a la Fira Host de Milà el passat mes d'octubre es redueix de forma molt important el temps de càmera de fred, que normalment seria d'un mes. En reduir-se aquest factor, també es produeix un important estalvi d'energia i de costos i a la vegada es conserva el sabor de l'aliment a més de mantenir les característiques nutricionals i colors.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Es conserven les característiques nutricionals i els colors

Gràcies a l'acció energètica generada pels ultrasons als aliments que cuina, els temps de marinat i maduració s'escurcen, els aliments maduren, els sabors milloren i es conserven les característiques nutricionals i els colors. Les temperatures i temps de cocció es redueixen perquè gràcies a les intenses vibracions, la temperatura al bany de cocció és més uniforme i la penetració de calor als aliments és més ràpida.

 

En termes de seguretat alimentària aquesta tecnologia permet reduir la càrrega microbiana, evitar les contaminacions creuades, ja que el producte gairebé no s'ha de manipular. A banda, garanteix carn més tendra i sucosa, ja que permet el trencament de les fibres musculars gràcies al procés físic de cavitació.

Imatge de la carn madurada amb ultrasons

Gràcies a les ones ultrasòniques es madura la carn amb només 45 minuts | LleidaDiari.cat

 

En què consisteix el procés habitual de maduració de la carn

La maduració de la carn és el procés d'estovament a causa de l'acció dels enzims que trenquen les proteïnes de l'interior del múscul. Un procés que s'inicia a les 5 o 6 hores després del sacrifici. Quan l'animal és sacrificat, comença a formar-se àcid làctic, que fa que disminueixi el PH de la carn i impedeix el creixement de bacteris.

 

Unes hores després, l'àcid lacti comença a desaparèixer, el PH de la carn augmenta, els músculs es relaxen i la carn comença a entendrir-se. És al llarg de la maduració quan es manifesta la tendresa, el sabor i l'olor. Aquest procés pot durar des de 15 a 40 a dies (el període més habitual a les nostres carnisseries) tot i que hi ha maduracions de 60, 100 i inclús més dies que ja es porten a terme en establiments detallistes.

 

També et pot interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *