Societat

Una empresa catalana crea un sistema de realitat virtual que escurça l’estada a l’UCI

El dispositiu permet manipular imatges amb les mans

Marta Romera
  • gener 22, 2023
  • 3 min read
Una empresa catalana crea un sistema de realitat virtual que escurça l’estada a l’UCI

L’empresa catalana Eodyne Systems ha desenvolupat un sistema de realitat virtual que redueix el temps de recuperació que necessita un pacient a les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals i la seva estada. Es tracta d’un dispositiu dotat d’una càmera i una pantalla que el pacient manipula a distància movent els braços i les mans des del llit, i que permet treballar la mobilitat, la memòria o l’atenció a través de jocs. Les proves, que s’han fet a l’hospital Parc Taulí de Sabadell, demostren que es pot reduir l’estada en uns 1,3 dies de mitjana per pacient. ACCIÓ ha destinat una ajuda de 70.000 euros per desenvolupar-ho, amb la previsió que es pugui implementar als hospitals en un termini de dos anys.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El sistema es basa en tecnologia de realitat virtual i intel·ligència artificial, que permet als pacients de les UCI dur a terme exercicis personalitzats amb els braços en un context de ‘gamificació’. L’aplicació es fa tenint en compte que el pacient pot tenir una mobilitat més o menys reduïda, que el seu cos està cobert pel llençol i que pot estar connectat a màquines, com ara sistemes de respiració assistida.

 

L’objectiu d’aquest projecte tecnològic és reduir les seqüeles cognitives que els usuaris poden desenvolupar arran de la seva estada a la unitat, la qual cosa pot contribuir a reduir el temps de recuperació en una mitjana d’1,3 dies. «El sistema fa servir la visió per computador per proposar exercicis al pacient per recuperar la capacitats de coordinació motores bàsiques i la retenció de la memòria, que de vegades queden afectades en processos quirúrgics i de recuperació», detalla el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

De fet, ACCIÓ ha destinat un ajut de 70.000 euros a l’empresa que ha desenvolupat el sistema, Eodyne Systems, en el marc del programa Nuclis d’R+D empresarial de l’agència, i que ha permès a la firma fer el primer pas per desenvolupar i testejar la seva tecnologia en 15 pacients crítics de l’hospital Parc Taulí de Sabadell. En aquest centre, però, ja s’havia desenvolupat un projecte previ fent ús de la realitat virtual, batejat com Enric, i que es va testar en 72 pacients crítics.

 

«Aquell projecte era un prototip clínic, i amb l’ajuda del programa Nuclis hem pogut convertir-lo en un producte i provar-lo», explica el CEO d’Eodyne Systems, Santiago Brandi. El software de realitat virtual que ha desenvolupat l’empresa s’anomena RGS-UCI, i conjuntament amb l’ús de la intel·ligència artificial permet oferir aquest procés de neurorehabilitació combinant l’exercici cognitiu amb la funció motora.

 

Una càmera amb visió per computació detecta els moviments dels braços del pacient i mitjançant una pantalla proposa exercicis personalitzats que treballen aspectes com la mobilitat, la memòria, l’atenció o la velocitat de processament. Amb un format de joc, es plantegen funcions basades a seguir objectes i agafar-los.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *