Els estudiants mantenen la tancada a la Universitat de Lleida a l’espera de seguir negociant amb l’equip rectoral

Els estudiants mantenen la tancada a la Universitat de Lleida a l’espera de seguir negociant amb l’equip rectoral| Text i fotos: ACN

 

Un grup d’una vintena d’estudiants ha tornat a passar la nit al despatx del rector de la Universitat de Lleida. L’Assemblea Okupació del Rectorat UdL manté la tancada que porta a terme des de dimarts a la tarda arran d’un enfrontament amb els Mossos d’Esquadra durant una protesta contra la presència policial a l’edifici.

Els estudiants tancats segueixen veient insuficients els compromisos que se’ls ofereixen des de l’equip rectoral i sobretot segueixen exigint garanties que no hi haurà presència policial pública i privada a la Universitat. L’Assemblea ha organitzat per aquest dijous diferents activitats com ara debats, xerrades i un cinefòrum, a més d’un dinar i un sopar populars amb l’objectiu que el conjunt de la comunitat universitària pugui fer les seves aportacions davant les reivindicacions dels estudiants tancats.
 
Els estudiants que participen en la tancada a la UdL mantenen l’ocupació del despatx del rector a l’espera de seguir negociant durant la jornada de dijous amb l’equip rectoral, després de considerar insuficients els compromisos oferts aquest dimecres des la UdL, segons ha explicat Llibertat, una dels portaveus del col·lectiu. Les tres principals reivindicacions que porten fent des de l’inici de la tancada passen per obtenir els compromisos públics i per escrit de la retirada de la presència policial pública i privada de la UdL, que no s’iniciï cap procés legal envers l’estudiant detinguda dimarts durant una protesta contra la presència policial al centre, i que no s’executin processos repressius ni acadèmics ni legals contra cap de les persones implicades en la mobilització estudiantil. 
 
En la proposta que va fer arribar aquest dimecres als participants en la tancada, l’equip rectoral es compromet a no presentar cap denúncia davant la justícia arran de les protestes i l’ocupació del Rectorat i a treballar per tal que no hi hagi conseqüències en termes legals dels participants i a no actuar en termes acadèmics contra cap estudiant que hagi participat en els fets. Per la seva part, la UdL exigeix als estudiants tancats el compromís que no s’impedirà el lliure exercici de l’activitat docent de cap dels seus professors i l’abandonament de l’ocupació de l’edifici del Rectorat, per tal que puguin continuar amb normalitat les activitats docents, administratives i d’investigació.
 
El vicerector de Campus de la UdL, Jesús Avilla, ha expressat el compromís que “la policia no estarà a la universitat si qualsevol professor té les garanties que podrà fer les classes amb normalitat” i ha recordat que la seguretat privada seguirà estant a la Universitat durant les nits i caps de setmana, de la mateixa manera que durant la resta de l’any. “No sé si algú es pensa que l’equip de govern vol que la policia estigui permanentment a la UdL i això és impensable”, ha deixat clar. Pel que fa a les possibles represàlies que els mossos o l’autoritat judicial puguin emprendre d’ofici contra els participants en la mobilització estudiantil, Avilla ha afirmat que la UdL no pot oferir garanties en aquest sentit “perquè això no està en les mans del rector”. 
 
Després que una més d’una desena de professors de la UdL signessin dimecres un escrit mostrant la seva preocupació per la continuada presència policial en seu acadèmica i lamentant la detenció d’una estudiant dins l’edifici del Rectorat, aquest dijous el Consell de l’Estudiantat de la UdL també ha qüestionat i rebutjat “la necessitat de la reiterada presencia policial a la Universitat” ja que “representa un precedent greu en la universitat”, però tot i això remarca en un comunicat que “la prioritat és salvaguardar la integritat moral i física dels membres de la comunitat universitària”. En aquest sentit, el Consell defensa “la llibertat de càtedra de tots els professors de la UdL independentment de la seva ideologia política fora de les aules”, després que un grup d’estudiants porti setmanes expressant el seu rebuig al fet que la subdelegada del govern de l’Estat a Lleida, Inma Manso, imparteixi classes al grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual. Per això, el Consell de l’Estudiantat de la UdL rebutja que per motius d’aquesta índole “s’alteri el funcionament normal de qualsevol classe” i emplaça a buscar una solució consensuada a la problemàtica en el marc dels protocols que la UdL ja té establerts.