Eliminen les begudes ensucrades dels menjadors escolars

El govern espanyol ha decidit eliminar les begudes ensucrades dels menjadors escolars, una de les mesures que formen part del Reial Decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles aprovat aquest dimarts. El text, elaborat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, té l’objectiu de garantir que se serveixin «cinc àpats saludables a la setmana a tots els centres escolars», segons ha explicat en roda de premsa el ministre Pablo Bustinduy. La norma prohibeix servir begudes ensucrades als menjadors dels centres escolars i vendre’n a màquines de ‘vending’ o a les cafeteries dels centres. També s’eliminaran les begudes energètiques i els aliments ensucrats, l’anomenada brioixeria industrial.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En concret, no es podran vendre productes que superin un contingut màxim de cinc grams de sucre per porció envasada i que incompleixin els criteris recomanats per organismes com l’Organització Mundial de la Salut sobre els límits per a la ingesta de greixos, sucres i sal.

El text també limita els plats precuinats a una ració al mes i les fritures elaborades en el dia un cop a la setmana, tot subratllant que s’han de fer amb oli d’oliva o oli de gira-sol alt oleic.

A més, els centres escolars amb menjador hauran de garantir als estudiants un consum diari de fruita i verdura fresca, almenys el 45% de les quals de temporada. Es tracta de fomentar models de menjador més saludables i sostenibles i, alhora, de reforçar la producció local.

També es promociona el consum de llegums, en un context en què, segons dades aportades pel Ministeri a partir de la informació de les comunitats autònomes, fins al 14% dels centres escolars incompleix la recomanació de servir llegums almenys un cop a la setmana.

Reduir la desigualtat

A parer del ministre, el menjador escolar és una eina «fonamental» per «reduir la desigualtat» i «garantir» el dret dels menors a una alimentació de qualitat, així com per «adquirir hàbits nutricionals saludables per a la resta de la seva vida».

Bustinduy ha recordat que un 46,7% dels alumnes entre 6 i 9 anys que pertanyen a famílies amb ingressos inferiors a 18.000 euros anuals tenen «excés de pes» perquè «no es poden permetre consumir més aliments frescos com fruites i verdures, ni fer esmorzars complets».