Pedro Sánchez guanyaria les eleccions, però necessitaria els independentistes

Imatge de l'enquesta desenvolupada per La Vanguardia

Imatge de l'enquesta desenvolupada per La Vanguardia | La Vanguardia

 

L'aterratge de Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol ha estat tant accidentat com positiu pels interessos del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). Bona evidència d'això són els resultats que el converteixen en el gran favorit en les pròximes eleccions generals.

 

Una enquesta desenvolupada per 'La Vanguardia' confirma les possibilitats de l'actual president de repetir càrrec, aquesta vegada obtenint-lo des de les urnes, i no per una moció de censura, com va ser la que va aconseguir portar-lo al poder, en detriment de Mariano Rajoy.

 

No obstant això, no seria un camí de roses pel líder socialista. Els resultats obtinguts deixarien el PSOE com la força més votada, sí, però Pedro Sánchez necessitaria el suport d'Unidos Podemos i dels partits independentistes (ERC, PDECat, PNV i EH Bildu) per poder obtenir la presidència.

 

L'esquerra i l'independentisme, obligats a entendre's

Pablo Iglesias demana ara un gest a Pedro Sánchez amb els presos

Pablo Iglesias necessitaria d'Unidos Podemos i l'independentisme per poder governar  | CatalunyaDiari.cat

 

Que Pedro Sánchez partiria com el gran favorit per alçar-se en unes noves eleccions és una teoria que agafa força amb el pas de les setmanes. Això és tan cert com que el PSOE haurà de recórrer a les més que conegudes aliances per poder governar novament.

 

No ho tindrà fàcil, ja que si bé sembla sí poder comptar amb el partit de Pablo Iglesias, els independentismes, sobretot el català, podrien representar un problema més important per Sánchez i els socialistes. No obstant això, l'acord tampoc es preveuria impossible.

 

I menys tenint en compte les últimes paraules emeses per l'expresident de la Generalitat, Artur Mas. L'exlíder convergent va recomanar al Govern pensar en els beneficis i perjudicis d'impedir Pedro Sánchez presidir l'executiu central. Sobretot, tenint en compte que l'alternativa podria ser una presidència compartida entre Pablo Casado, Albert Rivera i VOX.

 

La dreta espanyola esgota possibilitats

Albert Rivera i Pablo Casado, en arxiu

Albert Rivera i Pablo Casado, pendents de les divisions de l'esquerra | CatalunyaDiari.cat

 

El Partit Popular i Ciutadans són conscients de les limitacions que tindrà Pedro Sánchez per poder repetir càrrec. De la mateixa manera, comprenen que arribar al capdavant del govern espanyol implicarà acceptar pactes entre partits, pel que es troben estudiant la millor estratègia per assolir-los.

 

Els resultats oferts a l'enquesta mencionada no permetrien a Casado i Rivera arribar al govern central, encara que pactessin entre ells i sumessin a les seves forces el partit de Santiago Abascal. No obstant això, saben que aprofitar les divisions existents a l'esquerra podria esdevenir en l'únic camí per recuperar el poder.