Sense Categoria

Pedro Sánchez podria avançar les eleccions espanyoles

Avatar
  • setembre 11, 2018
  • 2 min read

Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats | CatalunyaDiari.cat

 

Pedro Sánchez compleix 100 dies al davant del Govern espanyol. Des del primer dia era conscient que l’aritmètica parlamentària seria molt complicada, amb una vuitantena de diputats de 350. El context polític català fa que sigui pràcticament impossible comptar amb els vots del PDeCAT i Esquerra per aprovar els pressupostos, de manera que sembla impossible que es pugui esgotar la legislatura, que s’acaba l’any 2020.

De fet, Pedro Sánchez està en negociacions les darreres setmanes amb Podem i el seu líder Pablo Iglesias, per tal d’arribar a un possible acord de cara els Pressupostos Generals de l’Estat. Les exigències del partit morat, però, farien pujar el sostre de despesa, un fet que inquieta a socialistes, que busquen no sortir massa del centre polític, una posició que els ha permès tornar a esdevenir referència política a l’Estat quan semblava impossible.

 

Eleccions a l’Estat el 26 de maig de 2019

Madrid ja parla obertament de la possibilitat que aquest 2019 tinguem eleccions de tot tipus. Si bé Catalunya té la potestat de convocar eleccions al Parlament quan ho decideixin els seus òrgans, la majoria de comunitats autònomes votaran els seus parlaments coincidint amb les eleccions municipals que seran molt probablement el 26 de maig, dia que també es votarà les europees.

El PSOE hi veu una oportunitat, sobretot perquè municipalment va recollir millors resultats que a les eleccions espanyoles i perquè el govern de Pedro Sánchez hi podria arribar amb relativa popularitat.

 

L’aritmètica amb PP i Ciutadans, impossible

Si la majoria al Congrés de Diputats és improbable (cal posar d’acord PSOE, Podem, independentistes i bascos), al Senat ja és missió impossible. Qualsevol modificació de despesa pública necessita ser aprovada per la cambra alta, on el PP hi té majoria absoluta.

 

El PSE no pot modificar-ho sense aquest pas. EN definitiva, que ara mateix el govern de Sánchez no sap de quants diners podrà disposar, de manera que no pot elaborar pressupostos. De moment, l’estratègia de Sánchez implica acorralar una mica més a Podem i esperar que el context polític variï a Catalunya.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *