El ‘virus de la policia’

El ‘virus de la policia’| Josep Maria Castells

 

El Ministeri de l'Interior en un comunicat del dia 1 de maig ha fet una alerta a tots els usuaris d'internet, després de trobar-se davant de dos noves onades de virus en el que es suplanta a la policia per estafar a persones residents a Espanya a través d'Internet. En el comunicat s'avisa als internautes que han d'estar informats, preparats, i ben protegits amb sistemes antivirus dels perills que té aquesta amenaça centrada a la xarxa.

La policia avisa del perill dels hackers, és a dir, persones especialitzades en atacs informàtics de tota mena i que roben informació bancària, a més de bloquejar l'ordinador, fins que es pagui una 'multa'. 

Si teniu connexió a Internet i rebeu un missatge d'aquest, és molt recomanable avisar a la Guàrdia Civil, ja que és una mala passada d'una banda organitzada dedicada a l'estafa via Internet. No s'ha de pagar absolutament res perquè les autoritats mai fan citacions ni cobren sancions per Internet.

Si entre tots intentem col·laborar amb la policia quan som víctimes d'aquest tipus d'incidències, fem un bé per la seguretat a la xarxa i per que s'investigui per tal d'aturar l'onada vírica als sistemes operatius informàtics.

Es diu 'virus de la policia' i es contagia quan els usuaris d'Internet accedim a determinades pàgines web. La conseqüència és que bloqueja l'ordinador i demana el pagament d'una multa de 100 euros, en concepte d'un mal ús d'Internet, suposadament haver descarregat peces musicals de forma il·legal o per l'accés a pàgines de pornografia infantil. El missatge arriba falsament signat per la policia o per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), i adverteix de les conseqüències penals d'aquesta activitat i també de la necessitat de pagar l'esmentada sanció per desbloquejar el seu ordinador i evitar altres sancions.

La policia ha recordat a través d'una nota que mai sol·licita el pagament de multes ni notifica cap tipus de compareixença a través d'Internet, al que també demana, als qui hagin rebut aquests missatges, que revisin el seu ordinador i ho facin saber a les autoritats pertinents.

Espero que aquests delictes siguin penalitzats i investigats, ja que l'únic que s'aconsegueix si no es controla la xarxa, és que aquests delictes vagin persistint durant el temps i que afecti cada cop a més gent, a més de ser els desencadenants del negoci dels antivirus. Per això és recomanable fer servir el sistema operatiu Apple o bé tenir un antivirus que sigui prou fiable per evitar casos com aquest. En el cas dels Apple, no cal antivirus, ja que són sistemes sofisticats els quals és impossible (fins al moment).

En molts casos, si s'opta per la compra d'algun ordinador de baixes prestacions i d'altres sistemes operatius, és molt fàcil rebre virus, com el que està contagiant milers de milers d'ordinadors personals i d'empreses d'arreu del món, el famós 'virus de la policia'.

Josep Maria Castells, activista balaguerí