Sense Categoria

El Síndic va actuar d’ofici en un presumpte cas d’abusos sexuals d’un alumne a altres cinc d’una escola de Lleida

LleidaDiari
  • febrer 12, 2016
  • 3 min read
El Síndic va actuar d’ofici en un presumpte cas d’abusos sexuals d’un alumne a altres cinc d’una escola de Lleida

El Síndic va actuar d’ofici en un presumpte cas d’abusos sexuals d’un alumne a altres cinc d’una escola de Lleida| Text i fotografia: ACN

 

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va iniciar l'any passat una actuació d'ofici en tenir coneixement d'un presumpte cas d'abusos sexuals protagonitzat per un alumne d'una escola de Lleida cap a altres cinc alumnes de cursos inferiors del mateix centre durant el curs 2014-2015. 

En la resposta que va obtenir després de sol·licitar fins a cinc ocasions informació al Departament d'Ensenyament, el Síndic va constatar que es van adoptar mesures en relació amb l'alumne agressor i que també es va actuar en interès dels infants afectats, als quals es va facilitar el canvi de centre i es va oferir suport psicopedagògic. El presumpte agressor va acabar canviat d'escola, com també ho van fer dos dels infants afectats. Tot i això, el Síndic considera que l'incident s'hauria d'haver comunicat a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).
 
Segons la resolució emesa pel Síndic, la situació va afectar cinc alumnes d'una escola de Lleida, les famílies dels quals es van adreçar a la Inspecció educativa per denunciar els fets. El Síndic afirma en el seu escrit que els fets no havien estat posats en coneixement de la DGAIA i que tampoc s'havien adoptat “mesures específiques en relació amb la resta d'alumnes”, després d'haver sol·licitat fins a cinc cops informació dels fets al Departament d'Ensenyament. 
 
Un cop analitzada la informació que li va enviar Ensenyament, el Síndic va constatar que “es van adoptar mesures en relació amb l'alumne agressor i que també es va actuar en interès dels infants afectats, als quals es va facilitar el canvi de centre i es va oferir suport psicopedagògic”. En concret, el presumpte agressor va acabar canviat d'escola, com també ho van fer dos dels infants afectats, segons recull la resolució. A més, “a les tutories també es va treballar amb la resta d'alumnat”, explica. 
 
Tot i això, el Síndic considera que l'incident hauria de ser comunicat a la DGAIA. D'una banda, remarca que “cal tenir en compte que aquesta direcció general disposa d'un equip que intervé amb els menors de catorze anys que tenen comportaments que es considerarien delicte si fossin majors d'aquesta edat”. I d'altra banda, “i molt especialment”, cal considerar que “la conducta sexualitzada no adequada per l'edat pot constituir un indicador que l'infant ha estat víctima d'abús”, segons exposa el Síndic en la seva resolució sobre el cas. 
 
En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que informi la DGAIA de l'incident protagonitzat el curs passat per l'alumne d'aquesta escola de Lleida en interès de l'infant i per tal que es pugui valorar la seva situació.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *