El Parlament atura el Consorci Sanitari lleidatà “fins que hi ha consens al territori”

El Parlament atura el Consorci Sanitari lleidatà “fins que hi ha consens al territori”| Redacció / EP – Fotografia: Miki de Santiago (Arxiu)

 

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous demanar al Govern que paralitzi la creació del Consorci Sanitari lleidatà fins que hi hagi consens al territori. La mesura s'ha tirat endavant amb el vot favorable de CiU, ERC, PSC, PP i C's, l'abstenció d'ICV-EUiA i el vot en contra de la CUP.

Paral·lelament, l'Observatori Ciutadà del Sistema Integral de Salut de Lleida ha anunciat aquest dijous la interrupció de la seva activitat, hores després que el Parlament hagi aprovat aquesta mesura. En aquest sentit, l'Observatori ha lliurat a la Gerència Territorial de la Regió Sanitària de Lleida un informe amb les seves conclusions fins al moment de la suspensió de la seva activitat dirigides a la ciutadania i al Servei Català de la Salut, en què assenyala que hi ha punts en comú entre tots els representants i persones entrevistades.

 

Entre aquests punts en comú, es concreta que l'externalització dels serveis assistencials sigui només en ocasions puntuals, justificant la impossibilitat de fer-ho amb els recursos públics existents, i que l'accés dels professionals als centres es faci sota els principis de capacitat, mèrit, igualtat i publicitat.

 

Després de conèixer la notícia, la Marea Blanca ha afirmat que considera que aquest acord respon a tàctiques electoral i demana la retirada definitiva de l'ens, al considerar que la paralització del Consorci “no ofereix cap garantia que després de les eleccions el Consorci no segueixi imposant-se”.

 

Per la seva banda, l'alcaldable d'ERC-Avancem, Carles Vega, ha considerat que aquesta és “una molt bona notícia, sobretot per als que des de Lleida havíem demanat que es paralitzés la creació d'aquest ens”. Així, Vega ha celebrat que finalment el grup parlamentari d'ERC hagi aconseguit un acord amb CiU que freni “un projecte que convertia la sanitat pública en una activitat mercantil i que posava en perill l'accés i la qualitat assistencial”. Vega està convençut que d'aquesta manera “estaran garantits els drets d'usuaris i treballadors de la sanitat pública” i ha destacat que “és essencial que es tingui en compte i es respecti l'opinió de la gent de Lleida”.