El nou comboi del tren de La Pobla ja és a Lleida

El nou comboi del tren de La Pobla ja és a Lleida| Laura Biela / ACN – Fotografia: Laura Biela

 

El Pla de Vilanoveta de Lleida ja té sobre les vies un dels dos combois que circularan per la línia Lleida-La Pobla de Segur a partir d'aquesta primavera. Durant aquests dies estaran en fase de proves. Un cop en funcionament, s'augmentaran les freqüències i es reduirà el temps de desplaçament.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet aquest dissabte la primera visita oficial a Lleida per donar la benvinguda al primer dels dos trens nous que circularan per aquesta línia. D'aquí unes setmanes arribarà la segona unitat i a la primavera començaran a circular. 
 
El comboi ha arribat en un transport especial per carretera des de Suïssa, on Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) l'ha comprat a l'empresa especialitzada Stadler. La posada en marxa dels nous trens triplicarà les freqüències actuals (es recuperaran els tres viatges diaris entre Lleida i la Pobla i 10 entre Lleida i Balaguer) i, segons la Generalitat, permetrà també guanyar velocitat comercial i comoditat per als passatgers. Les freqüències es van reduir el 2012 per estalviar un milió d'euros anuals i retallar el dèficit. En concret, es va deixar només un servei d'anada i tornada per tot el recorregut fins a la Pobla i quatre entre Lleida i Balaguer. Abans n'hi havia tres per a tot el recorregut i vuit fins a Balaguer. 
 
Com són els nous trens?
Els combois han costat 9,4 milions d'euros i s'han fabricat durant dos anys expressament adaptats a les característiques d'aquesta línia: d'ample ibèric i de tracció dièsel, ja que no està electrificada. De fet, l'encàrrec a l'empresa suïssa es va fer perquè la Generalitat considerava massa cara la gestió de la línia que fa la companyia Renfe, l'única que disposa de combois d'amplada ibèrica.
 
Els nous trens fan aproximadament 50 metres de llarg i tenen capacitat per a 201 passatgers cada un, la meitat (104) asseguts. Entre d'altres característiques, compten amb plataformes d'accés fàcil, estan climatitzats, gaudeixen de cobertura WIFI i tenen espais oberts i amplis on poden transportar-se, fins i tot, bicicletes.
 
La línia Lleida-La Pobla de Segur inclou tant el servei de tren entre aquestes dues poblacions com el servei turístic del Tren dels Llacs. 
 
Està previst que la nova línia tingui parades 'facultatives', és a dir, prèvia demanda, en 7 estacions per poder quadrar i millorar els horaris. Són les estacions que tenen menys usuaris i els combois només s'aturaran si algun viatger ho demana prèviament prement el botó corresponent. De fet, aquest canvi sumat a l'increment de la velocitat comercial permetrà reduir els temps dels trajectes. En concret, de Lleida a Balaguer es passarà de 29 a 24 minuts, de Balaguer a la Pobla de 81 a 69 minuts i de Lleida a la Pobla de 110 a 93 minuts. 

rn