Sense Categoria

El Govern inicia els tràmits pel trasllat de les obres de Sixena però veu “improbable” executar-lo abans del 25 de juliol

LleidaDiari
  • juliol 6, 2016
  • 4 min read
El Govern inicia els tràmits pel trasllat de les obres de Sixena però veu “improbable” executar-lo abans del 25 de juliol

El Govern inicia els tràmits pel trasllat de les obres de Sixena però veu “improbable” executar-lo abans del 25 de juliol| Text i fotos: ACN

 

El Govern ja ha iniciat els tràmits administratius per donar compliment a la sentència del jutjat d’Osca que l’obliga al trasllat provisional a l’Aragó de les 97 obres d’art del Monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al MNAC.

El conseller Santi Vila ha assumit que les 97 obres en litigi amb el Govern de l’Aragó abandonaran provisionalment el MNAC i el Museu de Lleida, perquè “no hi ha matisos amb una sentència que és d’obligat compliment”, ha dit en referència al rebuig judicial de l’últim recurs presentat per la Generalitat per evitar-ne el traslladar a l’Aragó. No obstant això, Vila creu “molt improbable” que els tràmits administratius previs a la sortida d’obres catalogades com a patrimoni català culminin abans del 25 de juliol, que és la data establerta pel jutjat aragonès. 
 
En aquest sentit, el Govern està preparant un escrit adreçat a la jutgessa en què exposarà la seva voluntat de complir la sentència però l’alertarà que “abans de despendre’s de les obres s’han de prendre decisions” que compliquen el compliment de la data d’entrega. 
 
Tot i acatar la sentència, Vila ha valorat que “la situació és lamentable” i ha defensat que des del departament de Cultura van intentar que hi hagués “diàleg polític”, que “no se’n van sortir” i que l’acord “no ha estat possible”. 
 
Amb tot, el litigi per aquestes obres no culmina amb el ja confirmat trasllat provisional de les obres. I és que la Generalitat té interposat un recurs a l’Audiència Provincial d’Osca sobre la propietat de les peces –que reclama com a legítima-, que en cas de sentència desfavorable podria recórrer encara al Tribunal Suprem. 
 
Les pintures de Sixena, l’altre litigi
El conseller Vila ha comparegut aquesta tarda al MNAC, acompanyat pel seu director Pepe Serra, i el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, tant per valorar la recent sentència sobre els objectes d’art de Sixena, com la que s’ha conegut aquest mateix dimecres en relació a les pintures murals del mateix monestir aragonès que custodia el MNAC.
 
En aquest segon litigi, Vila ha estat més contundent respecte la possibilitat que les pintures hagin de tornar de forma provisional també a l’Aragó, segons ordena la sentència dictada pel jutjat d’instrucció número 2 d’Osca aquest dimarts. El conseller, que ha anunciat que el Govern presentarà també recurs a l’Audiència Provincial d’Osca, ha considerat, a diferència del què passa amb les obres d’art, que el trasllat de les pintures seria “un risc, una temeritat i un veritable atemptat cultural en matèria de patrimoni”. 
 
I és que segons ha defensat el conseller i el propi director del MNAC, tots els informes tècnics desaconsellen moure unes pintures que es van rescatar d’un incendi al Monestir de Vilanova de Sixena l’any 1936 i l’estat de les quals és molt precari. “Ens podríem trobar literalment amb la pintura als dits”, ha alertat Vila al respecte. 
Amb aquest argument tècnic i patrimonial Vila confia acabar “convencent i persuadint” l’autoritat judicial perquè les obres romanguin al MNAC, a través del recurs presentat. Entre altres coses, perquè és la millor institució per continuar garantint la seva protecció, conservació i difusió”, ha afegit. El Govern té ara 20 dies per presentar l’esmentat recurs davant l’Audiència Provincial d’Osca.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *