El Comú pregunta a Territori sobre possibles «irregularitats» en la tramitació de la modificació del vial a Torre Salses

En Comú Podem i grup municipal del Comú de Lleida traslladaran aquesta setmana diferents preguntes al Departament de Territori i Sostenibilitat sobre la tramitació de la modificació puntual del Pla General de la capital del Segrià en relació amb la construcció del vial d'accés al SUR 42-Torre Salses, on està projectada una zona comercial de petites i mitjanes superfícies. Ambdues formacions han detectat possibles «irregularitats» en la tramitació d'aquest expedient per part de l'Ajuntament de Lleida ja que consideren que la modificació del traçat del vial no respondria a l'interès públic -com defensa la Paeria- i, per tant, entenen que el promotor del parc comercial hauria d'assumir la totalitat del cost del vial i no només d'una part. Entre altres qüestions, ECP i el Comú de Lleida també volen saber per què el tinent d'alcalde d'Urbanisme de la Paeria, Fèlix Larrosa, va assegurar que la darrera proposta de modificació del vial aprovada en el darrer Ple municipal i que passarà dijous per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida per quarta vegada compta amb el vistiplau d'Urbanisme de la Generalitat, abans que la Comissió Territorial l'hagi pogut avaluar.

El Comú de Lleida i ECP volen saber l'opinió de la Generalitat en relació amb les afirmacions efectuades pel tinent d'alcalde i regidor de Promoció i gestió de l'hàbitat urbà i rural i la sostenibilitat de la Paeria, Fèlix Larrosa, quan en el darrer Ple –celebrat el 30 de juny- hauria assegurat, segons el Comú, que la nova proposta de modificació del vial Víctor Torres, d'accés a Torre Salses, comptava amb el vistiplau de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat. Els comuns adverteixen que podria estar-se donant un suposat cas de «prevaricació», en cas que realment existís aquest acord previ entre ambdós organismes (Paeria i Generalitat) per a l'aprovació de l'expedient, ja que «s'estaria afavorint els interessos d'un promotor privat», Eurofund Parc Lleida, SL, que és qui projecta l'àrea comercial a Torre Salses. Ambdues formacions tampoc entenen com el nou text refós de modificació del traçat de vial ja constava a l'ordre del dia de la pròxima reunió de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida, abans que fos aprovat pel Ple divendres passat. Cal tenir en compte que aquesta Comissió s'havia de reunir inicialment dijous passat però finalment va posposar la trobada al dijous d'aquesta setmana. 

D'altra banda, els comuns també posen en dubte que la Paeria no hagi incorporat a l'expedient algunes de les prescripcions sol·licitades per Urbanisme de la Generalitat com ara aquelles que fan referència a l'ARE de Lleida, a l'interès general del projecte de modificació del traçat del vial, i sobre qui ha d'assumir els costos d'execució de la construcció del vial si s'acaba executant la modificació, tenint en compte que l'expedient estaria directament relacionat amb la modificació del Pla Parcial SUR 42.  Ambdues formacions qüestionen que encara consti el Sareb com a propietari dels terrenys on està projectada la futura zona comercial, tot i l'existència d'un conveni entre la societat pública i el promotor del complex comercial per tal d'oficialitzar-ne el canvi de propietat en favor del promotor un cop finalitzi la tramitació administrativa dels diferents expedients urbanístics vinculats, segons ha afirmat el regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte. 

Des d'ECP i el Comú de Lleida també entenen que la modificació puntual del Pla General de Lleida per reajustar el traçat del vial Víctor Torres «atemptaria contra els principis bàsics del planejament urbanístic» i per això també demanen poder conèixer l'opinió de la Generalitat en aquest sentit. Ambdues formacions asseguren que el traçat que ara planteja la Paeria acaba en la seva meitat al mig d'una zona verda, un fet «inadmissible» tenint en compte el caràcter general del vial. En aquest sentit, els comuns també volen saber per quin motiu la Generalitat pot arribar a considerar d'interès general una modificació d'un vial d'accés a una zona on està projectat un parc comercial de petites i mitjanes superfícies. 

 

El Comú de Lleida i ECP veuen un «interès polític» en la tramitació de l'expedient urbanístic que està duent a terme la Paeria i qüestiona les presses de l'equip de govern municipal a l'hora de tramitar l'expedient. Ambdues formacions, que qüestionen que la modificació del traçat del vial respongui a l'interès general, també volen saber perquè el promotor de l'àrea comercial de Torre Salses només hauria d'assumir una part i no la totalitat del cost del vial. Ambdues formacions també demanen conèixer qui haurà d'assumir el cost de les expropiacions necessàries per a l'execució del nou traçat del vial Víctor Torres, i si també haurà de ser la Paeria i no el promotor comercial.