Dos morts més a la residència de Tremp i ja són 55 des de l’inici del brot

Pla de detall de la residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp

Dos morts més a la residència de Tremp i ja són 55 des de l'inici del brot de coronavirus | LleidaDiari.cat

El brot de covid-19 que afecta la Residència Fiella de Tremp ha causat la mort de dos residents més i ja en són 55. Segons dades de Salut, el brot afecta aquest dilluns 39 treballadors i 26 residents positius. El Departament també informa que 55 residents més ja han acabat l'aïllament i es considera que han superat la covid-19 després de passar la quarantena.

 

El Departament va intervenir el centre el passat 28 de novembre després de detectar una «situació descontrolada», acusació que el patronat de la residència va negar el cap de setmana passat a través d'un comunicat.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

«En cap moment els padrins han quedat desatesos»

Joan-Antoni Mateo, president del Patronat de la Fundació Jaume Fiella de Tremp, ha afirmat que «en cap moment els padrins han quedat desatesos» i ha afegit que així quedarà palès en les al·legacions que faran arribar a Salut amb relació als requeriments que s'han anunciat. Mateo ha dit que quedarà clar que han «actuat correctament».

 

El president del Patronat ha manifestat que tenen voluntat de transparència i de col·laborar amb l'Administració i la Fiscalia per facilitat tota la informació que necessitin. Mateo ha narrat que el primer positiu es va detectar el dia 19, Salut els va comunicar el dia 26 que una entitat assumia la direcció del centre i el dia 28 era canviada per l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).

 

Mateo ha explicat que el nombre de positius en 48 hores va augmentar de manera exponencial, afectant gran part del personal i ha parlat d'«impossibilitat de poder contractar nous treballadors», malgrat que assegura que ho van intentar per tots els mitjans. Aquest fet va generar una situació de «gran estrès» a la residència pel «sobreesforç» que van haver de fer alguns treballadors.

 

El Departament va intervenir el centre el passat 28 de novembre

El Departament va intervenir el centre el passat 28 de novembre després de detectar una «situació descontrolada», acusació que el patronat de la residència va negar el cap de setmana passat a través d'un comunicat. La Fiscalia ha insistit aquest dilluns a demanar documentació al Departament de Salut per comprovar si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus que ja ha causat 53 morts a la residència de Tremp. La setmana passada van fer la petició als tècnics d'Inspecció del Departament, però no han obtingut resposta.

 

És per això que el ministeri públic ha tornat a demanar la informació aquest dilluns, directament a la responsable dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Divina Farreny. De moment, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni judicialment. Des del 28 de novembre, el centre és gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Actualment 81 residents i 42 treballadors són positius de covid-19.