Alerta: Diversos morts i desenes de ferits en un tiroteig en un pub gai a Oslo

Dos morts i 21 ferits (deu de gravetat) és el balanç d'un tiroteig aquesta matinada a la zona del London Pub, un popular bar i discoteca gai d'Oslo. L'atac s'ha estès també a un club de jazz i a un establiment de menjar ràpid a Ronsenkrantz'gate. La policia noruega ha detingut un sospitós –un home de 42 anys, ciutadà noruec d'origen iranià-, que ja estaria fitxat.

 

En el tiroteig, l'atacant ha fet servir dues armes de foc: una pistola i una arma automàtica. La policia i la fiscalia investiguen els fets com un atac terrorista. «És sospitós d'homicidi, temptativa d'homicidi i terrorisme, un càrrec motivat pel nombre de ferits i de morts, i també per les escenes del crim», ha justificat Christian Hatlo, cap d'investigació de la policia d'Oslo.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Dos morts i 21 ferits en un tiroteig en un pub gai a Oslo | AFP

 

«Ara mateix creiem que hi ha raons per pensar que tenia la intenció de sembrar el terror entre la població», ha continuat Hatlo, que també ha parlat d'un crim d'odi. «Lamentem que uns fets tan brutals i horribles puguin ocórrer a Oslo. En una nit que la gent sortia per celebrar la diversitat i l'amor», ha assegurat el president del Parlament noruec, Masud Gharahkhani.

 

Les seves condolences a les famílies

En paral·lel, la ministra de Justícia i Seguretat Pública de Noruega, Emilie Enger Mehl, ha traslladat les seves condolences a les famílies dels morts i dels ferits. «Noruega és una comunitat de confiança on tots haurien de sentir-se segurs un dissabte a la nit», ha expressat en declaracions a la televisió pública NRK.

 

La desfilada amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI –prevista per aquest dissabte a la tarda- s'ha cancel·lat a la capital noruega, seguint les recomanacions de les autoritats policials. «Seguirem la recomanació de la policia i ens cuidarem els uns als altres. Estem enviant pensaments càlids i amor als familiars més propers, als ferits i als altres afectats. Tornarem a estar orgullosos i visibles, però avui compartirem les nostres celebracions de l'Orgull des de casa», han assenyalat en un comunicat els organitzadors de l'Oslo Pride.