
Dos de cada tres catalans veuen amb incertesa la seva capacitat per a accedir a un habitatge en el futur – un 43% es declara bastant preocupat, i un 21% molt preocupat-, sent els joves de 18 a 24 anys -un 77%- i les famílies nombroses -75%-, els perfils que senten major inquietud, segons el II Baròmetre de l’Habitatge del Grup Mutua Propietarios. D’acord amb els indicadors del Grup Mutua Propietarios, la majoria dels catalans es mostren escèptics davant l’impacte de les polítiques públiques en l’habitatge. En concret, 2 de cada 3 les considera contraproduents, un 40% sense cap efecte, i només 1 de cada 10 admet que poden ser efectives i complir amb el seu objectiu.

Per això, 3 de cada 4 catalans es mostren pessimistes i preveuen que el preu de l’habitatge augmenti durant 2025: mentre que un 39% estima que pujarà entre un 5% i un 10%, un 19% apunta a increments superiors al 10%. En contrast, només un 12% confia que els preus es mantindran estables. D’acord amb el II Baròmetre de l’Habitatge, els catalans consideren que aquesta situació afectarà la seva vida diària i que hauran de realitzar sacrificis per a esmorteir els preus de compra o lloguer de la seva llar. Un canvi de residència (38%); disminuir la capacitat d’estalvi (31%) o retallar en despeses essencials (26%) són les principals conseqüències que aquest mercat residencial tensionat tindrà en els catalans.
L’informe del Grup Mutua Propietarios, realitzat sobre la base de les respostes de més de 2.300 espanyols, entre ells més de 500 són catalans, apunta a l’especulació i la compra de propietats amb finalitats d’inversió (48%) com la principal causa de l’augment del preu dels immobles, seguida de l’escassetat d’habitatges disponibles (29%), mentre que un 26% assenyala a la intervenció insuficient del Govern per a regular els preus com una de les causes principals. Pel que fa als principals motius de l’increment dels lloguers, els catalans apunten a la impossibilitat d’accedir a un habitatge de propietat (38%); a l’increment d’habitatges destinats al lloguer turístic (30%) i a la falta de polítiques efectives per a regular els preus (26%). Altres factors destacats inclouen l’escassa protecció jurídica davant impagaments o ocupacions (19%) i la inseguretat jurídica percebuda pels propietaris (13%).
“La limitada oferta d’immobles és un factor rellevant que influeix en l’increment dels preus de lloguer, sent necessari que tots els actors amb un paper en el sector col·laborin per a oferir solucions que recuperin la confiança dels propietaris a l’hora de posar els seus immobles al mercat”, afirma Laura López Demarbre, subdirectora general d’Estratègia, Clients i Canals Alternatius del Grup Mutua Propietarios.