Successos

3 de cada 4 dones sense llar ha patit violència

Segons revela una enquesta de l'associació ASSÍS

Mar Laborda
  • març 6, 2023
  • 4 min read
3 de cada 4 dones sense llar ha patit violència

Tres de cada quatre dones en situació de sense llar ha patit violència al llarg de la seva vida, segons revela una enquesta de l’associació ASSÍS. Això representa un increment del 7% respecte al 2021. També creix el percentatge de dones que ha patit violència en situació de carrer, que passa del 44% el 2021 al 57% l’any 2022. Pel que fa al tipus de violència el 97% ha patit violència psicològica, el 67% física i el 61% violència sexual. L’enquesta també posa de manifest que la situació de moltes dones d’estar sense casa es cronifica. La mitjana de les dones ateses en situació de sense llar és de tres anys, un 38% més que l’any anterior i un 50% més que dos anys enrere.

També s’incrementa el nombre de dones que s’han trobat en situació de sense sostre en els darrers 6 mesos passant del 10% el 2021 al 22,5% el 2022.

 

Segons indica Elena Sala, responsable del programa Dones Amb Llar d’ASSÍS, aquesta realitat respon a una cronificació de les circumstàncies per les quals les dones arriben a situacions de vulnerabilitat i menciona com a exemples el mercat de l’habitatge, la llei d’estrangeria o la precarietat laboral. Aquests aspectes, diu, es conjuguen amb un esgotament dels recursos personals de suport dels quals disposen les dones en un context de crisi socioeconòmica «permanent».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Més de la meitat han dormit al carrer

D’altra banda, més de la meitat de dones enquestades ha passat la nit al carrer en algun moment de la seva vida. Concretament, s’han vist obligades a passar la nit al ras el 55% de les dones, una xifra que creix respecte al 2021, quan eren el 41%.

 

En alguns casos han patit violència. Segons l’entitat, el 51% de les violències que pateixen les dones estant en situació de carrer és perpetrada per una altra persona que no és en la seva mateixa situació, per això es considera també aporofòbia.

 

«Elles arriben en pitjors condicions a una situació de carrer només pel fet de ser dones: la societat les situa en desavantatge, són víctimes de violència, senten por i inseguretat constantment i, a més, es veuen més afectades que els homes pels estigmes socials», apunten des d’ASSÍS.

Creix l’allotjament en recursos especialitzats

D’altra banda, s’incrementa un 20% el nombre de dones allotjades en recursos especialitzats i no mixtes respecte a l’any anterior. «El fet que des de la ciutat de Barcelona s’hagi apostat per una estratègia de prevenció del sensellarisme femení, dotada de recursos i d’atenció específica, ha tingut un impacte positiu en aquesta realitat, tot i això, hem de continuar donant resposta a l’augment de dones que viuen en situació de pobresa», assenyala Sala.

 

 

La responsable també denuncia que fins ara el plantejament general era «que no hi havia recursos específics per a dones perquè no hi havia dones en els recursos existents». Per això, envia un missatge de reflexió: «No hi ha dones als recursos perquè no hi ha dones en situació de sense llar o no hi ha dones als recursos perquè no hi ha recursos per a dones?».

 

 

Precisament en la línia d’apostar per aquest tipus de recursos especialitzats, l’entitat té prevista l’obertura d’un nou recurs, la Llar Rosario Endrinal, que se sumarà als dos recursos d’habitatge per a dones en situació de sense llar que ja disposen.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *