El 48% de les persones amb VIH ha patit discriminació per serofòbia. Així ho indica l’informe a partir de l’enquesta ‘VIH i discriminació’ 2023, que ha elaborat el Comitè 1r de Desembre, la Plataforma d’ONG Sida de Catalunya, formada per 19 entitats. En l’enquesta, hi han participat 174 persones amb VIH majors d’edat i residents a Catalunya. El 34% dels enquestats també ha patit discriminació per LGTBI-fòbia; un 19,5%, per racisme o xenofòbia; un 17%, per situació de drogodependència i un 19%, per altres raons de salut. L’informe revela que la majoria, un 88,5%, no ha denunciat aquestes situacions. La meitat dels que sí que ho han fet, però, no s’han sentit acompanyats (50%) ni tampoc queden satisfets del resultat final d’aquest camí (55%).
La meitat dels enquestats són majors de 46 anys, una dada que mostra l’envelliment de les persones que viuen amb VIH. Els responsables de l’informe, que s’ha presentat aquest dimecres, avisen que aquest també és un «possible eix de discriminació» per tenir en compte.
Des del Comitè 1r de Desembre adverteixen que la situació socioeconòmica dels enquestats reflecteix que les desigualtats són de «caràcter estructural», ja que una part important es troben travessats per condicions de vulnerabilitat o d’exclusió social. Així, el 45% ingressa menys de 1.000 euros al mes i el 18% no té ingressos; un percentatge que arriba al 34% entre les dones. Un 64% de les persones enquestades té uns ingressos inferiors a 1.500 euros i, en les dones, puja al 89%.
A la ciutat de Barcelona, el districte de Ciutat Vella és on es registren més diagnòstics de menys de 4 anys (50%) i és on es dispara el percentatge de persones sense ingressos en comparació amb altres districtes, segons l’informe. Es calcula que 32.579 persones viuen amb la infecció a Catalunya, segons les darreres dades del Departament de Salut, corresponents el 2022.
Mecanismes per denunciar les discriminacions i reparar-ne les víctimes
Els responsables de l’informe alerten que l’estigma i la discriminació generen en les persones que les pateixen reaccions emocionals intenses, com la tristesa i la ràbia. Entre les dones, sobretot impotència i tristesa. Les entitats apunten que aquest component emocional pot donar lloc a «un patró de resposta individual» davant de l’estigma i la discriminació i demanen un «abordatge col·lectiu, comunitari i integral» per garantir els drets de les persones amb VIH.
L’informe conclou que és «urgent» implementar mesures destinades a crear mecanismes per detectar i denunciar les situacions de discriminació i reparar-ne les víctimes, «tenint en compte les desigualtats estructurals que donen lloc a la vulneració dels drets de les persones amb VIH de manera interseccionada amb altres eixos de vulnerabilitat».
També és important, recalquen, sensibilitzar pel que fa als drets i visibilitzar les situacions de discriminació que pateixen les persones amb VIH; una necessitat «encara més evident» en les persones en situacions d’exclusió o vulnerabilitat social. Per això, la plataforma reclama «mecanismes garantistes» per acompanyar aquestes persones en tot el procés de contenció emocional, denúncia, recuperació i reparació.