Documenten nous estris en les excavacions a la Roca dels Bous, a la Noguera

Pla obert de l'excavació al jaciment de la Roca dels Bous

Pla obert de l'excavació al jaciment de la Roca dels Bous | LleidaDiari.cat

 

La campanya d'excavacions d'aquest estiu al jaciment de la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai (Noguera) ha permès als arqueòlegs documentar cinc noves fogueres, així com estris i restes d'animals que s'afegeixen als trobats anteriorment.

 

Un altre dels àmbits d'actuació dels treballs se centra enguany en les ocupacions més antigues del jaciment paleolític per intentar conèixer millor el mode de vida dels primers neandertals que van passar per la Roca dels Rous, fa entre 50.000 i 60.000 anys. La recerca la porta a terme el Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB). En aquesta edició, hi participen una dotzena d'estudiants d'universitats catalanes, de la resta de l'Estat, dels Estats Units i del Canadà.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Les ocupacions més antigues del jaciment

Un dels eixos d'actuació d'aquesta campanya d'excavacions, que va començar el 5 d'agost i finalitzarà el dia 30, se centra en les ocupacions més antigues del jaciment per tal de poder conèixer els estris i el mode de vida dels neandertals que van passar per la Roca dels Rous. Al jaciment, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), hi ha documentades ocupacions més recents, dels darrers neandertals que van viure a la Península Ibérica. Amb els treballs d'aquest any s'estan intentant documentar les ocupacions que van una mica més enllà, entre 50.000 i 60.000 anys d'antiguitat, segons explica Susana Vega, de l'equip investigació del CEPAP-UAB.

 

D'altra banda, durant l'actual campanya, els investigadors han documentat al jaciment cinc noves fogueres, que s'afegeixen a les localitzades en anys anteriors, destaca Vega. Pel que fa al registre material, s'han documentat diferents estris que feien servir els neandertals i restes dels animals que caçaven i menjaven. En concret, s'han trobat estris construïts fets sobre quarcita, que agafaven de la terrassa del riu Segre, i altres fets sobre sílex. D'animals, s'han documentat aquesta campanya restes de cabra pirenaica i de cérvol. Altres anys també s'han localitzat al jaciment restes de closques de tortuga, entre altres animals.

Una de les fogueres documentades en l'actual campanya d'excavacions

Una de les fogueres documentades en l'actual campanya d'excavacions | LleidaDiari.cat

 

 

Formen part d'un projecte més ampli en què treballa el CEPAP-UAB

Les excavacions a la Roca dels Bous formen part d'un projecte més ampli en què treballa el CEPAP-UAB per conèixer el poblament durant el pleistocè i holocè antic al Prepirineu català amb qual s'intenten reconstruir les formes de vida dels grups humans fa uns 50.000 anys en aquest territori. El projecte compta amb el suport del ministeri i del departament de Cultura.

 

El jaciment de la Roca dels Bous, situat a la zona del Prepirineu català, és una excavació arqueològica en constant estudi que permet conèixer la forma de vida neandertal. Fa 50.000 anys, aquests homínids solien fer una parada en aquest abric, en transcurs del seu viatge entre les comarques de la plana de Lleida i les del Pirineu. Els particulars processos geològics que es donen a la cinglera, coneguda com la Cascalda, han fet possible la preservació de nombroses empremtes d'aquestes visites dels neandertals.

 

Investigació clau per conèixer la vida i costums dels neandertals al sud d'Europa

La Roca dels Bous s'adscriu al període del Paleolític Mitjà, sent un jaciment clau per a la investigació arqueològica sobre els neandertals del sud d'Europa que van habitar la zona fa uns 50.000 anys. El lloc es troba sobre el riu Segre, a Sant Llorenç de Montgai, al municipi de Camarasa (Noguera). La seva ubicació permet un fàcil accés a la conca de l'Ebre i l'entrada als Pirineus.

Estudiants documentant una nova foguera identificada al jaciment de la Roca dels Bous

Estudiants documentant una nova foguera identificada al jaciment de la Roca dels Bous | LleidaDiari.cat

 

 

L'objectiu principal del projecte d'investigació que porta a terme el CEPAP-UAB és l'estudi de la dinàmica de la població i els estils de vida de finals del Paleolític Mitjà, així com augmentar el coneixement sobre les poblacions neandertals. Les excavacions que s'hi porten a terme des del 2001 han permès identificar materials arqueològics característics dels neandertals, sobretot productes i estris de quarsita característics del període mosterià.

 

També et poden interessar…