La DO Costers del Segre aposta per la recuperació de varietats històriques

«La Denominació d'Origen Costers del Segre aposta decididament per la recuperació de varietats històriques del territori; i la presentació de les primeres vinificacions experimentals del grup operatiu format per fer recerca amb el 'retrobat' raïm trobat és un exemple d'aquest compromís», ha explicat avui Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, en la presentació dels primers resultats al voltant d'aquesta varietat recuperada.

 

La directora de l'INCAVI, Alba Balcells, ha aprofitat la seva participació en l'acte de presentació per «felicitar la tasca duta a terme des de la denominació i cellers participants»; així com ha reiterat l'oferiment de l'institut que dirigeix per “ajudar al sector en el seu desenvolupament des de la innovació i el treball conjunt».

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La DO Costers del Segre ha presentat aquest dimarts, dia 19 de juliol, al Palau Robert de Barcelona les cinc primeres vinificacions que els cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI han elaborat en el marc del Grup Operatiu que es va constituir a aquest efecte. Un projecte liderat per la DO Costers del Segre; amb la coordinació de l'Associació AEI Innovi; i la participació de l'INCAVI, com a centre tecnològic.

imatge d'una presentació de DO Costers del Segre

La DO Costers del Segre aposta per la recuperació de varietats històriques | LleidaDiari.cat

 

Una varietat ancestral de raïm negre

«Amb la intenció de recuperar la trobat, una varietat ancestral de raïm negre característica de Ponent i ja gairebé desapareguda. Aquest projecte suposa un reconeixement als pagesos que amb el seu esforç han mantingut fins a dia d'avui el patrimoni vitícola, juntament amb el treball realitzat des de l'any 2009 per l'associació Slow Food Terres de Lleida – Cultures Trobades que ha permès que en l'actualitat hi hagi una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions», ha explicat Pau Moragas, responsable del Grup de Treball del recuperació del patrimoni vitivinícola de la DO Costers del Segre.

 

Per la seva banda, Victor Tirado d'AEI Innovi, coordinadors del grup, ha volgut destacar l'importància de la innovació en projectes conjunts. I l'acte de presentació ha finalitzat amb el tast comentat de les cinc vinifacions experimentals de Trobat 2021 de Celler Cérvoles, a càrrec de Tomàs Cusiné; L'Olivera, a càrrec de Pau Moragas; Mas Blanc i Jové, a càrrec de Sara Jové; Raimat, i l'INCAVI, a càrrec de Xoan Elorduy.

 

El Trobat, una varietat antiga

El Trobat és una varietat antiga i una de les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars dels quals pengen raïms negres i brollen bons vins. Ha sobreviscut en les vinyes destinades a l'autoconsum i als vins locals. Entre els anys 2009 i 2014, va ser àmpliament prospectada en la zona del Montsec i la comarca de la Noguera pel col·lectiu Cultures Trobades. En algunes d'aquelles vinyes històriques hi era la varietat principal.

 

Forma una planta de gran vigor, imponent i de molta plasticitat en la seva conducció tradicional de vas. Les fulles són pentagonals, dobles com el cuir i molt solcades en l'anvers. Fa un raïm llarg i de compacitat mitjana i un gra mitjà-petit, esfèric i blau-negre en madur. Històricament, se n'ha fet vi negre sovint acompanyada d'altres varietats com el Pica- poll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En vins monovarietals adopta un cos lleuger, mitjana coloració i moderada graduació. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia.