Diverses estrenes lleidatanes a la secció de documentals de Som Cinema

El Festival de l’Audiovisual Català, que mostrarà prop de seixanta produccions arribades de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears, està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida-Institut d’Estudis Ilerdencs i el Vicerrectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida.

Tomàs Pladevall, Gaudí d’Honor 2022, a Som Cinema

La secció de llargs documentals de Som Cinema presentarà un total de nou treballs, entre els quals figura D’ombres, dirigit per Joan Tisminetzky, sobre el prestigiós i guardonat director de fotografia català Tomàs Pladevall, que serà un dels convidats del Som Cinema. Pladevall va ser distingit amb el Gaudí d’Honor en la seva darrera edició.

 

Dins de la mateixa secció, el festival projectarà Robin Bank, dirigit per Anna Giralt; un documental sobre Enric Duran, activista català autor d’un dels desfalcs més coneguts dels darrers temps a Espanya. També es podrà veure Francesca i l’amor, dirigit per la guardonada documentalista Alba Sotorra. Aquest treball narra la història d’una artista plàstica energètica i vital que, quan la seva filla deixa el niu, s’aventura en una app de cites i inicia un nou viatge interior.

 

Des de Balears arriben dues produccions. Una és Urraca, caçador de rojos, de Pedro de Echave i Felip Solé, film sobre un policia franquista, agent de la Gestapo i col·laborador del règim de Vichy que va encapçalar la persecució a exiliats espanyols a França durant l’ocupació nazi. L’altra és Memòries de Puerto Rico, dirigida per Núria Abad i Marta Hierro. La pel·lícula se centra en dos dissenyadors mallorquins que descobreixen la història dels seus avantpassats comuns, emigrats a aquesta illa caribenya.

Lulú Martorell i Els Surfing Sirles

La secció de llargs documentals de Som Cinema es completa amb la pel·lícula Material Sirles, dirigida per la periodista i realitzadora Lulú Martorell juntament amb Roger La Puente i Martí Sales. El film recupera els arxius més explosius que va generar la curta però fulgurant vida de Els Surfing Sirles, la banda barcelonina que va marcar l’escena indie de principis del segle XXI al país.

 

Finalment, L’Espill, dirigit per Màrio Pons, és una història d’emigració republicana en la qual un home torna des de Narbona al seu poble natal, Camarles, seixanta anys després d’haver marxat.

Curtmetratges

Els sis curtmetratges documentals que es projectaran dins de la secció oficial de Som Cinema són:

  • Vidres de colors, dirigit per l’historiador, crític i cineasta Esteve Riambau, que realitza un recorregut per la casa dels seus avantpassats.
  • Bienvenides a la House, de Beatriz del Caz, Fabián Muñoz i Sam Rausell: un grup d’artistes queer s’uneixen per construir la primera casa cultural i refugi LGTBIQ+ de València.
  • S’altra banda, dirigit per Sònia Buj, sobre Pepe el Malo, un personatge de l’imaginari menorquí.
  • Un parell de cançons més, dirigit per Jaume Carrió, on un artista urbà que pinta un mural de cinc-cents metres quadrats inspirarà una cantautora.
  • L’última impressió, de Marta Alonso, sobre el camí de supervivència de les arts gràfiques, de la litografia, a l’òfset i al digital.
  • La colònia, d’Ismael Muñoz, dedicat a la vida social de la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders (El Vendrell, Tarragona) i el paper que l’estació va tenir en la Guerra Civil.

 

Matinals documentals a la UdL

El Rectorat de la UdL acollirà dues matinals de documentals, amb les projeccions dels llargmetratges D’ombres i Robin Bank, respectivament, els dies 20 i 21 d’octubre, a les 11 h. Material Sirles es podrà veure a Beat Cafè i Soul-Hoppers, el 19 d’octubre, a les 22 h, i la resta de la secció de documentals es projectarà a ScreenBox Lleida.