Sense Categoria

Foto: Es dispara el nombre de naixements d’aquesta au a Catalunya

LleidaDiari
  • agost 22, 2022
  • 3 min read
Foto: Es dispara el nombre de naixements d’aquesta au a Catalunya

El projecte de reintroducció del falcó pelegrí ha disparat el nombre de naixements d'aquesta au de presa a la ciutat de Barcelona. Quatre parelles s'han establert al Port els darrers anys, consolidant la població a la zona deu anys després dels darrers alliberaments. Aquestes parelles – que han fet niu a edificis, però també a espais naturals com els penya-segats de Montjuïc – han fet augmentar el nombre de naixements, que van arribar a una desena l'any 2021.

 

Aquest creixent poblacional reafirma l'èxit del projecte de reintroducció, iniciat l'any 1999 i que va incloure fins a 12 alliberaments al recinte. L'augment dels nius ha comportat també un increment dels polls, malgrat que les parelles han experimentat dificultats amb la cria. El nombre de naixements, però, manté una clara tendència a l'alça i des del 2004 han nascut al Port de Barcelona 75 falcons, 30 d'ells només en els darrers quatre anys.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge d'uns polls d'aus

El projecte de reintroducció del falcó pelegrí dispara el nombre de naixements d'aquesta au de presa a Barcelona | LleidaDiari.cat

 

Un espai ideal

L'entorn del Port s'ha revelat com un bon espai per a la cria del falcó pelegrí. Els amplis espais oberts i la gran quantitat de coloms i tórtores, les seves preses naturals, han afavorit la seva proliferació al recinte portuari. La disponibilitat d'indrets adequats per a la nidificació, però, és el principal factor limitant per a l'establiment de noves parelles. En aquest sentit, s'està treballant en la col·locació de caixes-niu en els llocs que es consideren més adients o en aquells on ja han fet niu, però s'han trobat amb problemes per les característiques de l'espai.

 

Una espècie beneficiosa per a Barcelona

Els falcons pelegrins tenen importants beneficis ecològics, fins i tot per a una ciutat com Barcelona. La seva dieta la formen principalment els coloms domèstics, però també cacen de forma cada vegada més habitual tórtores turques i completen la seva dieta estornells, tords i espècies invasores com la cotorra argentina.

 

La reintroducció del falcó pelegrí, un projecte impulsat per l'Ajuntament i Galanthus Natura es va produir en un context de creixent presència de coloms als carrers de Barcelona. Un cop establertes les primeres parelles reproductores, la presència de falcons pelegrins ha augmentat en paral·lel a la dels coloms i funciona com a element regulador de la superpoblació de les diferents aus urbanes.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *