Fotos: Disbauxa, confeti i música prenen els carrers de Lleida amb la Rua de Carnaval

La Gran Rua de Carnaval de Lleida ha omplert aquest dissabte els carrers de disbauxa, colors, confeti, música i, en definitiva, festa. El tret de sortida l’ha donat Sa Majestat Pau Pi, que durant la lectura del tradicional pregó ha repassat en un to satíric els successos destacats del darrer any a la capital del Segrià. Les obres de la rambla d’Aragó i de l’avinguda Prat de la Riba o l’estat de l’estació d’autobusos, convertida en un baixador a l’espera d’una de nova, han estat alguns dels temes escollits. Tot seguit, 34 carrosses i 12 comparses han iniciat el seu recorregut a tocar dels Camps Elisis, passant pel pont Vell i fins a la rambla de Ferran, on els participants han girat cua per tornar al punt de sortida i acabar el recorregut.

L’acte central del Carnaval a Lleida ha començat poc després de les sis de la tarda amb el pregó de Sa Majestat Pau Pi. El rei d’aquesta festa popular ha iniciat el seu discurs amb crítiques a les obres que afecten zones com la rambla d’Aragó i l’avinguda Prat de la Riba de Lleida. «Tenim la ciutat aixecada, es nota que aviat són eleccions!», ha exclamat. Així mateix, Pi ha criticat també l’estat deteriorat que presenta l’actual estació d’autobusos de la ciutat. «Cau a trossos i està plena de merda», ha etzibat. Amb el seu to satíric s’ha referit també a l’enderroc de les sitges de Pardinyes: «Tenim les cigonyes emprenyades i desnonades», ha afegit.

 

Després de la lectura del pregó, un total de 34 carrosses i 12 comparses han dut a terme el recorregut habitual de la Gran Rua de Carnaval. Els participants s’han concentrat inicialment als Camps Elisis i, posteriorment, han passat per l’avinguda de les Garrigues, el Pont Vell, l’avinguda de Francesc Macià i la rambla de Ferran, on han fet mitja volta per tornar fins al punt de sortida i acabar el recorregut. En tots aquests carrers, milers de lleidatans s’han aplegat per gaudir de la festa o fer-se fotografies amb les disfresses que consideraven més curioses.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Una de les carrosses que s’han vist a la rua tenia com a temàtica l’Horta de Lleida. Aquesta ha estat confeccionada per l’escola Fedac Lleida i tal com ha explicat una de les persones que hi anava a sobre, la Sònia, han volgut posar en valor la sostenibilitat. Una de les seves companyes, la Vanessa, ha afegit que s’han disfressat de pageses i que el grup està format per unes 90 persones. També ha dit que han volgut posar verdures i hortalisses com a decoració.

 

D’entre les novetats d’enguany, s’hi ha vist per primer cop una carrossa de la partida de Llívia de la capital del Segrià. En aquest cas, ha reunit unes 130 persones, que anaven sota el lema ‘Llívia Dragons’, segons ha assenyalat l’Anna, una de les seves integrants. També ha estat destacada la participació d’un grup de paons, que han entretingut al públic amb diversos balls. Un dels seus membres, el Josep Maria, ha detallat que la disfressa l’han fet a partir de la unió de diverses peces de goma Eva. Mentre, un altre company, el Juanjo, ha ressaltat que han volgut posar un toc de color a la festa, assimilant-se amb els Carnavals de Brasil.

 

Una altra proposta curiosa volia aportar aventura a la desfilada. Ha estat a partir d’uns cotxets que, entre tots ells, conformaven una muntanya russa. En aquest cas, tal com ha indicat la Pilar, fa uns quatre anys que surten en grup a la rua.

Actes festius del 16 al 22 de febrer

Lleida va encetar dijous la programació d’actes d’aquest Carnaval 2023 amb l’arribada del Pau Pi, que anava acompanyat de la seva Germandat, la Banda Retocada. Tots ells es van desplaçar fins a la plaça de la Catedral per a la celebració de la Tupinada Popular. Un any més, la implicació d’entitats i col·lectius ha permès l’organització d’activitats tradicionals com la Marató de l’Ou, la rua de Carnestoltes del Centre Històric i les rues infantils (divendres) o la Cursa de Llits (prevista per diumenge). El proper dimecres, 22 de febrer, tindrà lloc la Vetlla de les Despulles del Pau Pi, l’enterrament de la sardina i la sardinada popular.