Una dieta rica en àcid omega-3 redueix el risc de morir

Tenir nivells més alts de greix omega-3 de procedència vegetal redueix el risc de morir i d’haver d’ingressar a l’hospital en persones amb insuficiència cardíaca. Així ho estableix un estudi conjunt d’investigadors de l’Hospital Germans Trias i Pujol i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques que ha publicat la revista ‘Journal of the American College of Cardiology’. 

El treball ha fet el seguiment de gairebé un miler de pacients. Els resultats mostren que els pacients amb uns nivells baixos d’omega-3 vegetal en sang tenien un risc un 39% més d’alt de morir o ingressar a l’hospital , en comparació amb els que tenien nivells més alts.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Fins ara s’han estudiat molt els omega-3 procedents del peix blau però en aquest treball els investigadors han investigat una variant que prové d’aliments vegetals, com per exemple les nous.

L’estudi ha quantificat els nivells d’un àcid gras omega-3 vegetal en mostres de sang de més de 900 pacients afectats d’insuficiència cardíaca, els quals han estat seguits durant tres anys després de l’obtenció de la mostra de sang. En aquest període, alguns pacients han mort o la seva malaltia ha empitjorat i han necessitat ingressar a l’hospital.

El cap del servei de cardiologia de Can Ruti i coinvestigador principal de l’estudi, Antoni Bayés-Genís, explica que el treball aporta evidència sobre un factor modificable d’estil de vida, dietètic, que es relaciona amb una menor mortalitat i necessitat d’ingrés hospitalari en context d’insuficiència cardíaca. Aquest és un primer pas per donar als cardiòlegs una nova estratègia “segura, barata i accessible” que permeti millorar la qualitat de vida dels pacients.

El responsable de la línia de determinació d’àcids grassos en sang a IMIM i coinvestigador principal de l’estudi, Aleix Sala, afegeix que d’aquesta manera es podria identificar millor qui tindria major benefici de seguir una dieta suplementada amb aquests omega-3 i, per tant, no tractar a tota la població sinó al 25% de la població amb els nivells més baixos.