La manifestació de la Diada omple la Diagonal de Barcelona

Imatge aèria de la Diagonal de Barcelona durant la manifestació.

Imatge aèria de la Diagonal de Barcelona durant la manifestació. | CatalunyaDiari.cat

 

Milers de persones han omplert de gom a gom la Diagonal de Barcelona en la manifestació de la Diada. La participació a la manifestació ha sigut massiva que ha omplert l’artèria principal de Barcelona. Segons la Guàrdia Urbana un milió de persones s’han manifestat a la Diagonal, mentre que l’organització ha dit que no donarà xifres i que «només cal veure les imatges». Per la seva banda, Societat Civil Catalana ha xifrat la participació en 200.000 persones.

 

Una onada sonora que ha travessat la Diagonal

Pocs minuts abans de les 17.14, s’ha fet el silenci en tots els punts a l’espera del coet que marcava l’inici de l’acte simbòlic que havia preparat l’organització. Quan l’espetec ha sonat, ha començat una gran onada sonora des del tram 37 fins al tram 0. Tot i alguns problemes de coordinació inicial, finalment l’onada ha arribat al seu destí final.

 

Allà ha xocat contra un mur que hi havia instal·lat a l’escenari de Palau Reial i que volia fer referència als obstacles que l’independentisme vol superar per aconseguir els seus objectius. El mur estava fet d’una estructura metàl·lica on hi apareixien representats el rei Felip VI, una roda de hàmster i el 155.

 

Imatge dels participants de la manifestació de la Diada.

Imatge dels participants de la manifestació de la Diada. | Maria Font

 

Diversos actors han sigut els encarregats de sacsejar el mur i han començat a tombar peces mentre feien crits d’«Independència», «Ni un pas enrere», «Sempre ferms» o «Els carrers seran sempre nostres». Quan el mur s’ha enderrocat, la Diagonal, plena a vessar, ha esclatat d’alegria. Un cop acabat l’acte simbòlic, moltes persones han començat a marxar cap a casa i la Diagonal s’ha anat buidant a poc a poc.

 

Molts manifestants han marxat durant els discursos

Després de l’acte, s’ha donat pas a diversos parlaments a l’escenari del Palau Reial. En primer lloc, ha parlat Aamer Anwar, l’advocat de Clara Ponsatí, que ha sigut molt contundent amb l’estat espanyol. «Franco estaria orgullós de les accions de Rajoy l’1-O» i «negociar amb presos polítics i exiliats és xantatge, no una negociació, és més, és terrorisme d’Estat» han sigut dues les seves declaracions més aplaudides pels assistents. 

 

Aamer Anwar durant el seu discurs a la manifestació.

Aamer Anwar durant el seu discurs a la manifestació. | CatalunyaDiari.cat

 

Seguidament, Ben Emmerson, advocat dels presos davant les Nacions Unides ha afirmat que creu que «aquesta serà l’última Diada abans de la independència de Catalunya». Per la seva banda, Thomas Schulze, científic vinculat a Catalunya, ha dit que «avui implementem el mandat de l’1-O» i ha recordat que: «Teniu molts amics fora de Catalunya i cada cop són més». 

 

La manifestació ha reclamat la república catalana

Després de la intervenció de la mare d’Adri Carrasco,  de la representant dels CDR i el president de l’AMI, han parlat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. Mauri ha afirmat que «farem el que faci falta per arribar a la república, sempre des de la radicalitat democràtica». També ha tingut un missatge pel president del govern espanyol: «Senyor Sánchez, sigui valent i assumeixi que l’estat ha reprimit la seva ciutadania, i no ho oblidarem mai».

 

Quim Torra, Pere Aragonès i Roger Torrent durant la manifestació.

Quim Torra, Pere Aragonès i Roger Torrent durant la manifestació. | CatalunyaDiari.cat

 

Elisenda Paluzie ha sigut l’encarregada de tancar la ronda de discursos. A presidenta de l’ANC ha dit que «des de l’ANC ens comprometem a convertir el judici de l’1-O en un procés que avergonyeixi l’estat». Finalment, ha acabat el seu discurs dient que «ens en sortirem, farem la república catalana». El punt final de la manifestació l’ha posat el grup Obeses amb la interpretació de la cançó ‘Ens en sortirem’.